KOBİ'ler Krediye Uzak Kaldı

Kriz nedeniyle sıkıntıya düşen Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler'in (KOBİ), nakit sıkışıklığını gidermek için kredi almaya korkar hale gelmesi ve zora düşmek istemeyen bankaların da daha seçici davranmaya başlaması, kredi kullanımını azalttı. Krizin yoğun olarak hissedilmeye başlandığı geçen yılın eylül ayında, bankaların 1 milyon 639 bin olan KOBİ ölçeğindeki müşteri sayısı, aralık ayında 1 milyon 346 bine geriledi. Müşteri sayısındaki azalma, verilen kredi tutarında da kendini gösterdi. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) verilerine göre, eylül ayında 91.5 milyar TL olan KOBİ kredilerinin tutarı, aralık ayında 86.1 milyar TL'ye indi.
Aynı dönemde, kredi alan KOBİ sayısındaki düşüşe karşılık, takibe alınan KOBİ kredilerinde ise artış yaşandı. Geçen yılın eylül ayında 3.8 milyar TL olan takipteki krediler, aralık ayında 4.3 milyar TL'ye çıktı. Böylece, 4 ayda takibe düşen kredi tutarı 525 milyon TL civarında artmış oldu. Takibe takılan KOBİ sayısı ise, 4 ayda 20 bin yükseldi. Eylülde 112 bin olan işletme sayısı aralıkta 132 bine fırladı.
Kredi talebinde yavaşlama var
Global ekonomik krizle birlikte sadece Türkiye'de değil, tüm dünyada müşterilerden gelen kredi talebinde daralma yaşandığına işaret eden Akbank Bireysel ve Şirket Bankacılığından Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Galip Tözge, "Ülkemizde, ekonominin genelindeki yavaşlamayla birlikte reel sektörümüzün ciro ve kârlılıklarında azalmalar görülüyor. Özellikle KOBİ'lerde azalan iç ve dış taleple birlikte yurtiçi ve yurtdışı satışlarının azalması kâr marjlarının düşmesine yol açtı" dedi. Türkiye'de döviz kurlarında yaşanan hareketlilik nedeniyle özellikle döviz kredisi taleplerinde azalma olduğunu ifade eden Tözge, firmaların yatırımlarını krizden sonraya ertelemeleri veya iptal etmeleri nedeniyle uzun vadeli yatırım kredi taleplerinde de bir yavaşlama olduğunu kaydetti.
2009'da firmaların yeni yatırımlara başlamayacağını ve bu yılın daha çok kısa süreli finansman ihtiyaçlarını karşılayacakları bir dönem olacağını anlatan Tözge, "Kısa vadede büyümede bir yavaşlama görülmekle birlikte orta ve uzun vadede Türkiye'nin büyüme potansiyelinin yüksek olduğunu düşünüyoruz. ABD'de başlayan ve etkisi tüm dünyaya yayılarak global bir finansal krize dönüşen çalkantılı dönemin, 2010'un başından itibaren yerini toparlanmaya bırakmasını bekliyoruz" diye konuştu.
Bankalar kredi verirken daha seçici
Yaşanan ekonomik kriz karşısında bankacılık sektöründe bir likidite ve güven sıkıntısı olduğunu dile getiren DenizBank İşletme ve Tarım Bankacılığı Grubu Genel Müdür Yardımcısı Gökhan Ertürk ise, bu nedenle gerek reel maliyetler gerekse fırsat maliyeti açısından, bankaların kendilerini güvende hissetmek istemelerinin son derece doğal bir refleks olduğunu kaydetti. Ertürk, bu durumun bankaların müşterilerine yeni krediler verirken daha seçici hareket etmelerine neden olduğunu söyledi.
Türk Ekonomi Bankası (TEB) Ticari Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı Turgut Boz da, yaşanan ekonomik krizin ne kadar süreceğinin belirsiz olduğunu ve bu sürecin bireylerin tüketimlerini artırmalarıyla sona ereceğini anlattı. Bunun firmalara da yansıyacağını ve kapasite artışlarıyla yeni yatırımları da beraberinde getireceğini kaydeden Boz, kredi taleplerinin düştüğü bu dönemde firmaların giderlerini kısıp, gelirlerine odaklanmaları önerisinde bulundu.
Dönem
KOBİ'lere verilen
kredi tutarı
(Bin TL)
Müşteri sayısı
Eylül
91.522.235
1.639.420
Ekim
93.021.496
1.627.484
Kasım
91.460.823
1.642.636
Aralık
86.181.126
1.346.523
Editör: TE Bilişim