KDV ve ÖTV İçin Son Açıklama

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, KDV veya Özel Tüketim Vergilerinde indirim konusunda bir hazırlık yapıldığı konusundaki haberlere cevap verdi.

THY'nin yurt içinde ve yurt dışında rekabet ortamında faaliyet gösterdiğini kaydeden Şimşek, fizibilite çalışmaları doğrultusunda şehir ofislerinin yeniden açılmasının söz konusu olmadığını belirtti. Şimşek, uçaklarda sunulan gazetelerin yolcu tercihlerine göre belirlendiğini söyledi.

Şimşek, karayolu taşımacılığı faaliyetinde bulunan mükelleflerin götürü usulünde vergilendirilmesi konusunda şu aşamada bir çalışma yapılmadığını bildirdi.

2009 yılında sona eren varlık barışı kapsamında toplam 48,3 milyar liralık varlık bildirildiğini, bu uygulamada 1,6 milyar lira verginin tahakkuk ifade eden Şimşek, KDV veya özel tüketim vergilerinde indirim konusunda bir çalışmanın söz konusu olmadığını kaydetti.

Elektrik sayaçlarıyla ilgili abonelerden fazla tahsilat yapılmasının söz konusu olmadığını dile getiren Şimşek, bir başka soruyu yanıtlarken de TRT'nin bandrol gelirinin 2008'de 244 milyon, 2009'da 274 milyon lira olduğunu söyledi.

Ek kaynak sağlandı

Şimşek, işsizlik ve istihdam ile ilgili bir soruya da şu yanıtı verdi:
''Hükümetimiz işsizliğin azaltılması, istihdamın artırılması gayreti içerisindedir. İstihdamı korumak ve yeni istihdam imkanı sağlamak amacıyla kısa çalışma ödeneği ve işsizlik sigortası ödeme koşulları iyileştirilmiş, iş gücü eğitimi için ayrılan kaynaklar artırılmış ve geçici süreyle yeni iş alanları oluşturulmuştur. Özel sektörün desteklenmesi amacıyla Eximbank ve Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığına (KOSGEB) yapılan transferler ile merkezi yönetimden mahalli idarelere aktarılan kaynaklar artırılmıştır. GAP, DAP, KOP ve diğer altyapı ve sulama projelerine bu dönemde ek kaynak sağlanmıştır. Bu sene bu alanlara 6 milyar liralık ödenek ayrılmıştır.''

2010-2012 orta vadeli program uygulamalarıyla dönem sonunda işsizlik oranlarının gerileyeceğini tahmin ettiklerini belirten Şimşek, Ocak ayında emekli maaşlarına yapılan iyileştirmenin tutarının 2,6 milyar olduğunu ve bütçede kaynağının bulunduğunu kaydetti.

Sulama Birlikleriyle ilgili bir soruyu yanıtlayan Şimşek, bu konuda adaletsiz bir durum söz konusu olduğunu ifade etti. Buna ilişkin bir çalışma yapıldığını ancak henüz sonuçlanmadığını belirten Şimşek, ''Belki cazibeyle su alanlardan biraz daha fazla ücret alıp suyu yer altından elektrik masrafıyla çekenleri bir miktar sübvanse etmek lazım. Doğru yöntem budur ve buna ilişkin bir çalışma vardır'' dedi.

Şimşek, krizden etkilenen esnaf, sanatkarlar, KOBİ'lerin borçlarına ilişkin bir çalışma yaptıklarını söylemediğini belirterek, ilke olarak genel, yaygın aflara karşı olduğunu çünkü afların vergide uyumu bozduğunu, adaletsiz bir durum ortaya çıkardığını söyledi.

Şimşek, ''Şu anda taşra ve merkezin bazı yetkileri var. 'Bunu daha kapsamlı, fonksiyonlu bir hale getirecek çalışmaya açık olabilirim' dedim. Hiçbir şekilde krizden etkilenen değişik kesimlere yönelik borçların yapılandırılmasına ilişkin bir çalışma yaptığımızı söylemedim ama olur da bu yönde Meclisimiz bir irade gösterir, hükümetimiz farklı bir yaklaşım içine girerse biz yine gereken katkıyı yaparız'' diye konuştu.

Editör: TE Bilişim