Karedeniz'den de Petrol Çıktı

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) Genel Müdürü Mehmet Uysal, Karadeniz'de 10 milyar varil üretilebilir petrolün yanı sıra yıllık 1,5 trilyon metre küplük üretilebilir doğal gaz olduğunu öngördüklerini bildirdi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, TPAO Genel Müdürü Mehmet Uysal ile birlikte TPAO'nun çalışmalarına ilişkin kahvaltılı bir basın toplantısı düzenledi.

Uysal, toplantıda yaptığı konuşmada, Türkiye'nin 2023 yılına kadar petrol ve doğal gaz ithalat faturasının 600 milyar dolar olacağının tahmin edildiğini belirten Uysal, bu nedenle ülkenin petrol üretebilir hale gelmesinin çok önemli olduğunu vurguladı.

Bu kapsamda hem söz konusu faturayı azaltmak, hem de petrolde dışa bağımlılığı azaltmak için petrol ve gaz arama çalışmalarına ağırlık verdiklerini anlatan Uysal, sondajların özellikle Güneydoğu Anadolu Bölgesinde büyük bir hızla devam ettiğini ifade etti.

Cudi kuyusunun bu bu anlamda en büyük beklentilerin olduğu kuyulardan biri olduğuna işaret eden Uysal, bahar ayında bu kuyuda sondaja başlayacaklarını bildirdi.

2008 yılında Adıyaman, Şambayat'taki kuyudaki petrol keşfi ile sevindiklerini anlatan Uysal, bu sevincin de Diyarbakır G. Kırtepe-4 kuyusundaki keşif ile devam ettiğini söyledi.

Yuvaköy'ün ise en derin kuyu olacağına işaret eden Uysal, burada 6 bin 500 metrelik derinliğe ulaşmayı hedeflediklerini bildirdi.
Türkiye'nin günlük 600 bin varil petrol tüketiminin olduğunu ithalatın ise 560 bin varil olduğuna dikkati çeken Uysal, yurt içi üretimin ise tüketimin yüzde 7'sini karşıladığını anlattı.

Güneydoğu Anadolu bölgesinde ABD'li şirketlerle anlaşmalar

Güneydoğu Anadolu Bölgesinde de ABD'de uygulanan yeni bir metotla arama yapmak için çalışma başlattıklarını anlatan Uysal, bu kapsamda da ABD'li şirket Exxon Mobil ile gizlilik anlaşması imzaladıklarını söyledi.
ABD'li EOG Resources şirketi ile de Güneydoğu'da iki ruhsatla arama yapacağına dikkati çeken Uysal, söz konusu şirket ile bu yıl anlaşma imzalanmasının ve yıl sonunda da sondaj çalışmalarının başlanmasının planlandığını kaydetti.

Karadeniz'deki petrol potansiyeli

Denizlerde petrol arama çalışmalarının karadaki arama çalışmalarına göre daha komplike ve masraflı olduğuna, bunun için ortaklı arama çalışmaları yapıldığına işaret eden Uysal, bu kapsamda, Karadeniz'de petrol aramak için Petrobras'la yapılan çalışmaların ardından ABD'li Exxon Mobil ile anlaşma imzalandığını hatırlattı.

Bu anlaşmanın da Karadeniz'de petrolün bir hayal olduğunu düşünün kesimlere petrolün varlığını kanıtladığını ifade eden Uysal, Karadeniz'de ABD'li Chevron ile de petrol aramak için görüşmelerin devam ettiğini bildirdi.
Karadeniz'de 60 bin kilometrede 2 boyutlu sismik, 10 bin kilometrede de 3 boyutlu sismik çalışmaları yaptıklarını ve denizi ''dantel gibi işlediklerini'' anlatan Uysal, Karadeniz'de üretilebilir rezervler açısından önemli bir potansiyel tespit ettiklerini kaydetti.

Karadeniz'in Türkiye'nin 40 yıllık petrol ihtiyacını karşılayabilecek bir potansiyele sahip olduğuna dikkati çeken Uysal, burada 10 milyar varil üretilibilir petrol ve 1,5 trilyon metre küp üretilebilir doğal gaz olduğunu öngördüklerini ifade etti. Uysal, ''Özellikle Karadeniz'deki keşiflerimizin de ardından 2023 yılından itibaren petrol ve doğal gaz ithal etmeyecek ülke konumunda olmamız mümkün olacak'' diye konuştu.

Irak'ta petrol ve doğal gaz arama ihaleleri

Irak'ta yapılacak petrol ve doğal gaz arama ihaleleri için konsorsiyuma dönük çeşitli ülkelerin şirketleriyle görüşmelerin devam ettiğini bildiren TPAO Genel Müdürü Uysal, BP, Shell, Gazprom, Hintli ONGC gibi büyük şirketlerle görüştüklerini, bunlardan bazılarıyla gizlilik, bazılarıyla ortaklık anlaşmaları imzaladıklarını bildirdi.

TPAO, Hindistan şirketi ONGC ve Gazprom'un, Irak'taki bir sahaya teklif vermek üzere bir anlaşma imzaladığını bildiren Uysal, bununla ilgili çalışmaların devam ettiğini, teklifin hazırlanması aşamasında olduklarını kaydetti.

Uysal, ''Irak'ta fiziki olarak da işbirliğimizi geliştireceğiz. Sadece Gazprom'la değil bütün komşu ülkelerle iyi ilişkiler geliştirmeye çalışıyoruz'' dedi.

İran güney pars'ta 6 milyar dolarlık yatırım

İran Güney Pars sahaları için de TPAO'nun yapması gereken yatırım tutarının 6 milyar dolar olduğuna işaret eden Uysal, burada yıllık 16 milyar metre küplük gaz üretim potansiyeli olduğunu kaydetti.

Suriye ve Türkmenistan'da da ortak üretim şirketi kurma çalışmalarının devam ettiğini anlatan Uysal, diğer taraftan Güney Amerika'da TPAO'nın geniş bir faaliyet alanı bulunduğunu bunun için de görüşmelerini sürdürdüklerini kaydetti.

Güney Pars sahasındaki üretim ve maliyetler hakkında bir soru üzerine de Uysal, bu maliyetlerin kendi yaptıkları ekonomik değerlendirmeler sonucunda ortaya koydukları nihai maliyetler olduğunu söyledi.

Uysal, ''16 milyar metre küp ise daha önce 20 milyar metre küp olarak hesaplanan üretim yine 20 milyar olarak yapılacak. Ancak bizim ekonomik analizlerimizde temel olarak aldığımız rakam 16 milyar metre küp. İran 16 milyar metre küp kısmında bize bir hak sağlayacak. Biz 16 milyarlık kısmı analizlerimizde yer alıyor'' diye konuştu.

Diyarbakır'da bulunan petrol

Diyarbakır'da bulunan petrolün, üretime ne kadarlık bir katkı sağlayacağına ilişkin bir soru üzerine de Uysal, Türkiye'nin yıllık petrol üretiminin 200 milyon varil olduğunu, TPAO'nun Güney Kırtepe sahasında yaptığı keşifteki üretilebilir miktarın ise 20 milyon varil olduğunu kaydetti.

Diyarbakır'da açılan kuyu ile günde 7 bin varil petrol üretme potansiyeline sahip olunacağını bildiren Uysal, şöyle devam etti:

''Burada toplam ürettiğimiz rakam 20 milyon varilin üzerine çıkmayacak. O da Türkiye'nin ihtiyacının onda birine karşılık geliyor. Rakamları bu açıdan değerlendirmede yarar var. Güney Kırtepe'de kaliteli bir petrol var. 7 bin varil Türkiye'de üretilebilecek bir rakam. Şambayat'ta ve Güney Kırtepe'de yaptığımız keşifler, sadece Türkiye için değil dünya ölçülerinde son yıllarda ciddi sayılan keşifler sınıfına giriyor. Dünyada da böyle büyük miktarlarda üretim yapılan sahalar giderek azaldı. Biz de bu başarıyı yakaladık.''

Editör: TE Bilişim