Kanseri Önleyen Yiyecek Yok

"Hergün brokoli ve lahana yiyin" ,"Sarımsağı sofranızdan eksik etmeyin" ya da "Pancar gibi renkli yiyeceklere öncelik verin" gibi kanserden koruduğu iddia edilen yiyecek listeleri gazete ve dergilerde sık sık yayımlanıyor.

Tüketilmesi yararlı olan ancak kanserden koruduğu iddiasının bilimsel bir dayanağı olmayan bu listeler konusunda uzmanlar uyarıyorlar.

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyasyon Onkolojisi Ana Bilim Dalından Doç. Dr. Serra Kamer, "Hiçbir yiyeceğin kanserden koruduğu ya da kansere neden olduğu söylenemez. Bunun için büyük bilimsel araştırmalar yapılması gerekiyor. Dünya üzerinde böyle yayınlanmış bilimsel çalışma yok." diyor.

Doç. Dr. Serra Kamer'in verdiği bilgiye göre, böyle bir çalışma için 10 binden fazla deneğin, en az sadece bir tek besini tüketmesi gerekiyor.

Yapılması gerekenin yağlı besinlerden mümkün olduğunca kaçınarak dengeli bir beslenme olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Serra Kamer, "ünlük bir diyetin üçte birlik bölümünün bitkisel kaynaklı, sadece 1/3'lük bölümünün hayvansal kaynaklı olması öneriliyor. Beyaz et tüketimininin ön planda tutulması ve 5 porsiyon meyve ya da sebze tüketilmesi öneriliyor." diyor.

Editör: TE Bilişim