Modern iş dünyası içerisinde kadınların her alanda olması gerekiyor. IMEAK DTO, deniz sektöründe KADININ ADININ OLMASI GEREKTİĞİNİ her platformda dillendiriyor.

KADININ ADI DENİZ SEKTÖRÜNDE VAR

Kadının adının deniz sektröründe olduğunu ifade eden IMEAK DTO Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran, Güvenli Denizler ve Temiz Denizler” panelinde oda olarak bu konuda son derece hassas olduklarını vurguladı.

GÜVENLİ DENİZLER VE TEMİZ DENİZLER

Denizci kadınların kurduğu WISTA Türkiye Derneği, “Güvenli Denizler ve Temiz Denizler” paneli düzenledi. İMEAK Deniz Ticaret Odası'nın (DTO) desteğiyle Hilton Kozyatağı Oteli'nde gerçekleşen panele, İMEAK DTO Başkanı Tamer Kıran, Baltık ve Uluslararası Denizcilik Konseyi (BIMCO) Başkanı Şadan Kaptanoğlu ile birlikte çok sayıda kişi katıldı. Denizcilik sektörünün çeşitli alanlarında yer alan kadınların yoğun ilgi gösterdiği panelin açılış konuşmasını WISTA Türkiye Derneği Başkanı Nazlı Selek yaptı.

NAZLI SELEK: ALANINDA UZMAN KADINLARI SEÇTK

Açış konuşmasında WISTA Türkiye Derneği Başkanı Nazlı Selek, "Bu etkinliğimizde kadınların başarıları, sektöre kazandırdıkları üzerinde duralım istedik. Dolayısıyla bu etkinliğimizde alanında uzman kadınları seçtik. Kadınların elbette söyleyecek çok şey var. Çok önemli başarı hikayeleri var. Bu seminerde güncel konulara değinmeyi ele aldık" dedi.

DENİZCİLİK ALANINDAKİ KADINLARI GÜÇLENDİRME YILI

Uluslararası Denizcilik Örgütü'nün (IMO) 2019 yılını denizcilik alanındaki kadınları güçlendirme yılı olarak belirlediğine işaret eden Selek, temaya uygun olarak sene başından beri çok sayıda etkinlik düzenlediklerini belirterek kadınların yaşadıkları sorunların gündeme getirildiğini aktardı.

BAŞKAN KIRAN: IMEAK DTO VE WISTA TÜRKİYE OLARAK KADINLARIN SEKTÖRÜMÜZDE UYGUN DÜZEYDE TEMSİL EDİLMESİNİ AMAÇLIYORUZ

Selek'in konuşmasının ardından İMEAK DTO Başkanı Tamer Kıran söz aldı. IMEAK DTO Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran, kadınların her sektörde olması gerektiğini ve IMEAK DTO olarak bu alanda var güçleriyle çalıştıklarını vurguladı. WISTA Türkiye'nin son yıllarda eğitim ve istihdam alanlarındaki etkin çalışmasıyla sektördeki kadın sayısının artırılmasında büyük katkısı olduğuna işaret eden Kıran, “Gemilerde fiilen çalışan kadınlarımızın sayısı gittikçe artıyor. Bunu fevkalade olumlu bir gelişme olarak değerlendiriyoruz” dedi. WISTA Türkiye ve İMEAK DTO olarak, denizcilik endüstrisinin her alanda ilerlemesine ve kadınların 21. yüzyıldaki beklentilerine uygun bir düzeyde temsil edilmesine yardımcı olmak için büyük bir çaba harcadıklarına işaret etti.

CİNSİYET AYRIMI OLMAMALI

Kıran, şöyle devam etti: “Ülkemizin denizlerle çevrili çok önemli coğrafi konumu dikkate alındığında, denizyolu taşımacılığı, limanlar, tersaneler, deniz turizmi ile birlikte denizcilik sektörü çok geniş hizmet alanlarında istihdam yaratıyor. Bu konuda kadın erkek bağlamından, cinsiyet temelli ayrımcılıktan ziyade, toplumsal cinsiyet eşitliği bilinci içerisinde kadınların liyakatli yönetici ve personel yönleriyle ele alınmasının daha doğru olacağını değerlendiriyoruz.”

BIMCO'nun ilk Türk ve ilk kadın başkanı gurur veriyor

Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün, kadın erkek eşitliği konusunda ifade ettiği “İnsan topluluğu kadın ve erkek denilen iki cins insandan mürekkeptir. Kabil midir ki, bu kütlenin bir parçasını ilerletelim, ötekini ihmal edelim de kütlenin bütünlüğü ilerleyebilsin? Mümkün müdür ki, bir cismin yarısı toprağa zincirlerle bağlı kaldıkça öteki kısmı göklere yükselebilsin?” sözlerine işaret eden Kıran, “Bu şiar ile hareket eden, ülkemizin uluslararası alandaki lider sektörü Türk denizciliği, İMEAK DTO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Turmepa Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Şadan Kaptanoğlu’nun tüm dünyada denizcilik sektörünün çok önemli kuruluşu BIMCO’nun tarihinde ilk Türk ve ilk kadın Başkanı olarak göreve başlamasından dolayı gurur ve mutluluk duymaktadır. Sayın Kaptanoğlu, konseyin ilk kadın Başkanı olarak ülkemizin denizcilikteki gün geçtikçe artan başarılarını tüm dünyaya duyuracak ve denizciliğimizin uluslararası alandaki saygınlığını daha yükseklere taşıyacaktır” diye konuştu.

İLK OTURUM: SİBER GÜVENLİK

WISTA Türkiye Başkanı Selek ile İMEAK DTO Başkanı Kıran'ın konuşmalarının ardından “Siber Güvenlik” konulu panelin ilk oturumu başladı. Moderatörlüğünü Jandarma ve Sahil Güvenlik Akademisi Öğretim Üyesi Belma Bulut'un yaptığı oturuma Skuld P&I Başkan Yardımcısı Lena Holm Saxtoft, HFW Londra'dan Avukat Nicholas Kazaz, Astara Company Ltd CEO'su Rob Dorey ve İTÜ Denizcilik Fakültesi Dekan Yardımcısı Pelin Bolat konuşmacı olarak katıldı. Birinci oturumun ilk konuşmacısı olan Pelin Bolat, siber uzayın bütün endüstriyel alt yapı sistemlerinden tutalım GPS uydu sistemleri ve otobüs ile metro hatlarına kadar kullanılan alan olduğuna işaret etti.


'FARKINDALIĞIN FARKINDA MISINIZ?'

Denizcilik sektörünün şu anki trendlerine bakıldığında siber tehditlerin olma olasılığının her geçen gün arttığını kaydeden :Bolat, “Endüstri 4.0 ile birlikte aslında sistemler daha karmaşık bir hale gelmekle birlikte daha çok açık olmasına sebep olacak sistemler ortaya çıkıyor. Dolayısıyla deniz ulaştırma sistemlerinde siber güvenlik önemli bir konu olarak karşımıza çıkıyor” dedi.

DÜŞÜK FARKINDALIK VE ODAKLANMA

Denizcilik sektörünün düşük farkındalık ve odaklanmaya sahip olduğunu ve regülasyonlar konusunda belirsizlik olduğuna ve siber güvenliğin arttırılmasıyla ilgili teşviklerin az olduğunu görünür olduğuna dikkat çeken Bolat, şunları söyledi: “Siber güvenlikte en önemli noktalardan biri dijital kapsamda farkındalık olduğunu söyleyebiliriz. Kişiler farkında olması gerekiyor. Polikalar önemli. Türkiye'nin politikalarına baktığımızda ulaştırma bakanlığınını genel olarak bir siber güvenlik politikası olduğunu görüyoruz ama denizcilik için yapılmış özel bir çalışma henüz ortada yok. Bunların ön plana alınması gerektiğini düşünüyoruz.” Bolat'ın ardından ilk oturumun diğer konuşmacıları konuşmalarına ingilizce devam etti.

KAPTANOĞLU: BAŞARMIŞ HİSSETMEMİN YOLU DAHA FAZLA KADIN LİDER GÖRMEKTEN GEÇİYOR


Panelin Ballast Sularının Deniz Kirliligine etkisi ve 2020 Sülfür Düzenlemesi” konulu ikinci oturumu ise BIMCO Başkanı Şadan Kaptanoğlu'nun moderatörlüğünde başladı. Galatasaray Üniversitesi ve Piri Reis Üniversitesi Öğretim Görevlisi Murat Yapıcı, Alfa Laval Pure Ballast Proje Müdürü Gizem Mataracı ve Türk Loydu Kıdemli Araştırma ve Kural Genel Mühendisi Aslı Yaldız Öztekin'in konuşmacı olarak yer aldığı oturumda konuşan Kaptanoğlu, BIMCO'da başkan olarak başarılı olması halinde kendisinden sonra gelecek kadın ve gençlere iyi örnek olabileceğini belirterek, “Daha fazla kadın lider görünce kendimi bir şey başarmış hissedeceğim” dedi. Kendisinden sonraki başkanın kadın olacak olmasından da mutluluk duyduğuna belirten Kaptanoğlu, “Kapıyı hem hemcinslerime hem de gençlere açabilmek istiyorum. İnşallah başarabilirim” dedi. Kaptanoğlu şöyle devam etti: “Denizciliğin önünde çok enteresan bir dönem başlıyor. Bu 40 yıla kadar devam edecek bir dönem. Dönemin ortalarına doğru tüm denizciliğin değişebileceği bir dönem. Ticaret, ticaretin şekli ve gemi tipleri değişecek. Ballast Water'a en hazır olan armatörler. Sera gazı regülasyonları geldiği zaman Ballast Water ya da sülfür onlar da o kadar zor değilmiş diyeceğimiz regülasyonlar olarak kalacaklar.”


II. oturumun ilk konuşmacısı olarak söz alan Alfa Laval Pure Ballast Proje Müdürü Gizem Mataracı , edindikleri deneyimlerden yola çıkarak armatörü nasıl hizmet edilmesi gerektiği üzerinde oluşturdukları yaklaşımlardan bahsetmek istediğini belirtti. Konuya sadece satış alanıyla değil ekipman tedariki sonrasında nasıl desteklenebileceğini, servis alanının nasıl genişletilebileceğini, dizayndaki hangi eksikliklerde yardımcı olunabileceği gibi konuyu total olarak tüm çözümleriyle ele almaya çalıştıklarını kaydetti. Ballast Suyu Konvansiyonunun 8 Eylül 2017 tarihiyle yürürlüğe girdiğini aktaran Mataracı, 8 Eylül 2024 yılına kadar tüm gemilerin bu ekipmanları edinmesinin zorunlu hale getirildiğini aktardı.


EĞİTİMİN PERSONELE İYİ VERİLMESİ GEREKİYOR

Ardından konuşan Galatasaray Üniversitesi ve Piri Reis Üniversitesi Öğretim Görevlisi Murat Yapıcı ise, ballast suyu ve emisyon regülasyonları ile ilgili bilgi verdi. Regülasyonun ilk zamanlarında liman devletlerinin kontrolünün sayısı ve dikkatlerinin yoğun olacağını kaydeden Yapıcı, denetlemelerin olacağından cezai yaptırım riskinin artacağını belirterek, “Çalışan personelin ve zabitlerin bu sistemi iyi tanımaları gerekmektedir. Çünkü siz ne kadar iyi bir sistem kurarsanız kurun burda personelin yetkin olmaması durumunda maalesef istenmeyen yaptırımlarla karşı karşıya kalınacaktır” dedi.

KÜKÜRT EMİSYONLARI

Son konuşmacı olan Türk Loydu Kıdemli Araştırma ve Kural Genel Mühendisi Aslı Yaldız Öztekin'in ise, Ballast suyu sistemlerinden ve kükürt emisyonları ile genel emisyonlardan bahsetti. Gerçekleşen seminerin ardından kokteyl ve yemek ile program devam etti.

AHMET DOĞAN-DENİZHABER

Editör: TE Bilişim