Dere Yataklarındaki Yapılar 1-1,5 Yılda Yıkılacak

Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, taşkın koruma çalışmaları konusunda öncelikli bölgelerde dere yataklarındaki yapıların 1-1,5 yılda yıkılabileceğini, ancak diğer yerlerin zaman alacağını belirtti.

Eroğlu, DSİ Genel Müdürlüğü'nde yaptığı basın toplantısında, "Taşkın Koruma Seferberliği" hakkında bilgi verdi ve gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Dere yataklarındaki yapıların ne zaman yıkılacağına ilişkin bir soruya Eroğlu, şu karşılığı verdi:

"Çalışmalar sürüyor. Bir tarih vermek için çalışmaların bitmesi gerekir. Bir takvim halinde bunu hazırlayacağız. Öncelikli yerleri belirleyeceğiz. Acil olan bölgelerde dere yataklarındaki yapılar 1-1,5 yılda yıkılabilir ama diğer yerler zaman alacaktır" diye konuştu.

"GEÇMİŞTE BELEDİYENİN ÖNEMLİ HATASI"

İstanbul'daki sel felaketiyle ilgili belediyelerin ihmali olup olmadığı sorusu üzerine Eroğlu, Silivri'yi bizzat gezdiğini belirterek, bölgede Mimar Sinan zamanında yapılan 4 gözlü köprünün 2 gözünün kapatılarak, yüksek yapılaşmaya izin verildiğini söyledi. Bu nedenle köprünün akışı taşıyamadığını ifade eden Eroğlu, "Geçmişte belediyenin yaptığı çok önemli bir hata var. Şu anki belediyeyi söylemiyorum. Bana göre, çok vahim bir hata. Mimar Sinan akışı hesaplamış, o 4 göz koyduysa bizim köprüye 6 göz koymamız gerekirdi" dedi.

Bir gazetecinin, "30 kişi öldükten sonra mı seferberlik ilan edilmeliydi? Meteoroloji, günlerce uyarıda bulundu, ancak İstanbul Büyükşehir Belediyesi bizzat aranarak uyarıldı mı?" soruları üzerine Eroğlu, şunları söyledi:
 
"Meteoroloji, her zaman otomatik olarak hem kurumları, hem vatandaşları sürekli uyarıyor. Görevi bu zaten. Ama bu bir tahmin. Yağışın şiddeti tam olarak tahmin edilemeyebilir. Nitekim Ankara için bir uyarı yaptık, ancak gerçekleşmedi. İkinci olarak, çalışmalar yapıyoruz, ancak bu çalışmalarda belediyelere, DSİ'ye, vatandaşlara, herkese görev düşüyor. Bu nedenle seferberlik ilan edildi. Seferberlik, ilgili kurumların çalışmadığı için yapılmadı. Çalışmalar hızlandırılsın, imkanlar daha fazla buralara aktarılsın diye yapıldı."

Editör: TE Bilişim