Cumhurbaşkanı Kadar Maaş Alıyor ?

Cumhurbaşkanlığı Devlet Denetleme Kurulu (DDK), denetlenen kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının gelir ve giderlerini mercek altına aldı. TESK personelinin aldığı aylık net ücretler dikkatleri çekiyor.

Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu’nun (TŞOF) gelirlerini mercek altına alan Devlet Denetleme Kurulu, federasyonun basılı evrak ve plakalar konusunda ‘tekel’ haline getirildiği sonucuna vardı. Zaman'ın haberine göre; Basılı evrak ve plakaların basım-dağıtımının tekelleştirilmesi sonucu ‘milyonlarca insanın mağdur edildiği’ tespitini yapan kurul, bu yetkinin federasyondan alınmasını istedi. Cumhurbaşkanlığı Devlet Denetleme Kurulu (DDK), kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarında yaptığı denetimin sonuçlarının yer aldığı raporunun Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu’na ait bölümünde çarpıcı sonuçlara ulaştı.

Toplam bin 862 sayfadan oluşan DDK raporunda, bazı meslek kuruluşlarının kamusal ve parasal güç peşinde koştuğu, örgüt içi demokrasi eksikliği bulunduğu ve katılım kanallarının tıkalı olduğu, şeffaflığın bulunmadığı yönünde tespitler yapıldı. TŞOF ile ilgili bölümde, federasyonun gelirlerinin büyük bir bölümünü oluşturan plaka ve basılı evrakla ilgili gelirler mercek altına alındı. Örneğin TŞOF’un 11 milyon 47 bin TL’lik 2007 yılı gelirinin 4,66 milyon lirası basılı evrak geliri, 1 milyon 223 bin lirası da plaka hisse geliri olarak yer alıyor.

Basılı evrak ve plaka ürünleri federasyonun yüzde 94 hisse ile sahip olduğu TŞOF AŞ tarafından üretiliyor. DDK, TŞOF’un basılı evrak ve plakalar konusunda ‘tekel’ haline getirildiği tespitine yer verdi. Raporda, “Vatandaş, kıymetli evrak konumunda olmayan matbu evrakı, kamu gücü kullanılarak belirlenen fahiş fiyatlara göre alıp kullanmaya mecbur tutuluyor.” denildi. DDK, açık biçimde basılı evrak ve plakaların basım ve dağıtımın tekelleştirilmesi sonucu ‘milyonlarca insanın mağdur edildiğini’ kayıt altına alırken, “Merkezde TŞOF başkan ve üyeleri, taşrada ise federasyona bağlı şoförler ve otomobilciler odaları yöneticileri, trilyonlarla ifade edilebilecek maddi kaynağa kavuşmuş olmaktadır.” eleştirisinde bulundu. DDK, çözüm içinse, ilgili kanunda değişiklik yapılarak ‘tekel’ yetkisinin TŞOF’tan alınmasında fayda mülahaza edildiğini ortaya koydu.

Emniyet’e aktarılan gelir yüzde 60’tan 5’e düşürülmüşRaporda ayrıca basılı kâğıtlar ve plakaların tespit edilen bedel üzerinden satışının federasyona sağladığı net gelirin yüzde 60’ının Emniyet Genel Müdürlüğü’ne aktarılması gerekirken bunun nasıl yüzde 5’e düşürüldüğü ayrıntılı olarak yer alıyor. Raporda, “Net gelirin yüzde 60’ının EGM’ye aktarılması işleminde; net gelirin hesabına federasyonun tüm giderleri dâhil edilmektedir. Basılı kâğıt ve plaka maliyet bedeli yüksek belirlenerek, bunları basan TŞOF AŞ’ye gelir transferi yapılmakta federasyon bu geliri temettü geliri olarak tahsil etmekte ancak bu gelirden pay ayrılması gerekmektedir. Netice olarak, plaka ve basılı kâğıt bedellerinden odalara ve TŞOF AŞ’ye daha yüksek bir pay ayrılarak ve federasyonun gelirinden de daha yüksek maliyet hesabı yapılarak nihai satış bedelinin ancak yüzde 5 kadarı EGM’ye ayrılmış olmaktadır.” ifadelerine yer verildi. Federasyonun, TŞOF AŞ dahil iştiraklerden temettü geliri 2007 yılı için 4,4 milyon TL olarak tespit edildi. Özel bir şirket olarak kurulan TŞOF, “hiç gerekmediği halde” TR rumuzlu plaka imal etmek ve trafik için gerekli basılı evrakı bastırmak üzere kurduruldu.

TESK genel sekreteri cumhurbaşkanı kadar maaş alıyor
Cumhurbaşkanlığı Devlet Denetleme Kurulu (DDK), denetlenen kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının gelir ve giderlerini de mercek altına aldı. Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu’nun (TESK) personel gelirleri dikkat çekici.
TESK personelinin aylık net ücreti genel sekreterin teklifi ve yönetim kurulunun onayı ile belirlenen esaslara göre ödeniyor. 2007 yılında TESK’in personele yaptığı ödemeler incelendiğinde, genel sekreterin aylık ortalama 14 bin 982 TL, medya genel koordinatörünün 10 bin 263 TL, şef garsonun 3 bin 732 TL, hukuk müşavirinin 5 bin 85 TL aldığı görülüyor. 2007 yılında asgari ücret net 403 lirayken, cumhurbaşkanı 15 bin 250, başbakan ise 8 bin 550 lira maaş alıyordu. DDK’nın bin 683 sayfalık raporunda, odalarda seçimlere katılım oranları da gözler önüne serildi. Örneğin Ankara Bakkallar ve Bayiler Odası 2005 yılında üyelerinin yalnızca yüzde 1,92’si ile seçim yaptı. Ankara’da Umum Servis Aracı İşletmeleri Odası ise yüzde 77 katılım ile seçim yaptı.

Editör: TE Bilişim