Binlerce Kişi Karşıladı
 
Davos'ta Gazze konulu bir panelde İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres'i sert bir dille eleştiren Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı, sabaha karşı İstanbul'a dönüşünde binlerce kişilik coşkulu bir kalabalık karşıladı.

Türk ve Filistin bayrakları taşıyan kalabalık sabah 02:30 civarındaki gösteride "Türkiye seninle" ve "Kahrolsun İsrail" sloganları attı.

Başbakan Erdoğan ise Davos'ta dik durduğunu belirterek "Birileri ne der diye siyaset yapmayacağız" dedi.

Olay nedeniyle Atatürk Havalimanı'na yapılan metro seferleri saat 03:00'e kadar uzatıldı.

Erdoğan, Gazze panelinde Peres'e sert eleştirilerde bulunduktan sonra salonu terk etmişti.

Olay BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon ve Arap Birliği Genel Sekreteri Amr Musa'nın da katıldığı bir oturumda meydana geldi.

Panelde Ban, Erdoğan ve Musa'nın konuşmaları ardından söz alan Şimon Peres, kendisine yöneltilen eleştirilere sesini yükselterek ve sıkça Başbakan Erdoğan'a dönerek cevap vermişti.

Bunun ardından Erdoğan, panelin moderatörünün kendisini durdurmaya çalışmasına rağmen, ısrarla Peres'e kısa bir yanıt vermek istediğini söyledi.

Siz öldürmeyi çok iyi bilirsiniz

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan

Moderatör, Erdoğan'a istediği 1 dakikalık süreyi verdi.

Erdoğan sözlerine "Sayın Peres benden yaşlısın. Sesin çok yüksek çıkıyor" diyerek başladı.

Şimon Peres'in suçluluk psikolojisi içinde olduğu için yüksek sesle konuştuğunu savunan Tayyip Erdoğan, ''Benim sesim bu kadar yüksek çıkmayacak. Bunu da böyle bilesin. Öldürmeye gelince, siz öldürmeyi çok iyi bilirsiniz'' dedi.

Türkiye Başbakanı sözlerine ''Plajlardaki çocukları nasıl öldürdüğünüzü, nasıl vurduğunuzu çok iyi biliyorum'' diye devam etti.

Başbakan Erdoğan, geçmişte kendisiyle konuşan İsrail başbakanlarının tank üzerinde Filistin topraklarına girmekten duydukları mutluluğu anlattıklarını ve istenirse isimlerini de verebileceğini belirtti.

Erdoğan, Peres'in sözlerini alkışlayanları ima ederek ''Şu zulme alkış tutanları da ayrıca kınıyorum. Çünkü bu çocukları öldürenleri, bu insanları öldürenleri kalkıp da alkışlamak, öyle zannediyorum ki o da ayrı bir insanlık suçudur'' diye konuştu.

Bir dakikalık sürenin bitiminde moderatörün konuşmasını kesmesi için sürekli uyardığı Erdoğan, "Benim için de bundan böyle Davos bitmiştir. Daha Davos'a gelmem, bunu böyle bilesiniz. Siz konuşturmuyorsunuz. 25 dakika konuştu, 12 dakika konuşturuyorsunuz. Olmaz" diyerek salonu terk etti.

Üslup yumuşadı

Başbakan Erdoğan daha sonra düzenlenen basın toplantısında salonu terk ediş nedenlerini açıklarken, Şimon Peres'e konuşması için 25 dakika, kendisine ise 12 dakika verildiğine dikkat çekti.

Erdoğan'ın hareketi anlaşılabilir

Arap Birliği Genel Sekreteri Amr Musa

Dünya Ekonomik Forumu Başkanı Klaus Schwab ile birlikte düzenlediği basın toplantısında Erdoğan, tepkisinin panelin sonlarında ikinci tekil şahısla hitap ettiği Peres'dense, süre paylaşımı konusunda objektif olmadığını belirttiği panelin moderatörü, Washington Post yazarı David Ignatius'a yönelik olduğunu ima etti.

"Benim için Davos bitmiştir" sözlerinin hatırlatılması üzerine ise gelecek toplantılara katılıp katılmamayı değerlendireceğini söyledi.

Associated Press ajansına göre Arap Birliği'nın Mısırlı Genel Sekreteri Amr Musa da Erdoğan'ın hareketinin "anlaşılabilir" olduğunu kaydetti.

Amr Musa "Erdoğan diyeceğini dedi ve ayrıldı. Hepsi bu. Haklıydı" diye konuştu.

Mısırlı lider, İsrail için de "Onlar dinlemezler" dedi.

Fransız AFP ajansına göre ise Davos'un düzenleyicisi Klaus Schwab, Erdoğan'ın Orta Doğu sürecinde muazzam bir rol oynadığını söyledi.

Buna göre Schwab "Umarım bugün olanlara rağmen istikrarlı ve müreffeh bir Orta Doğu yaratma konusundaki yılmaz çabalarını görmeye devam ederiz" dedi.

İlk konuşması

Panelin başında Recep Tayyip Erdoğan, önce bir insan sonra bir başbakan olarak konuştuğunu belirterek, İsrail'in Gazze'ye uyguladığı ablukayı kaldırması gerektiğini söylemişti.

Erdoğan, Gazze'ye bir sandık domates sokmanın bile İsrail'in iznine tabi olduğunu söyledikten sonra, kendisinin de Batı Şeria'nın Ramallah kenti kapısında Türkiye Cumhuriyeti'nin başbakanı olarak yarım saat bekletildiğini ve bunun İsrail'den izahını istediğini belirtti.

Hamas'ın İsrail topraklarına attığı roketlere ilişkin olarak, ''Atılan füzelerden ölen var mı?'' diye soran Erdoğan, ''Bu nasıl bir füzedir ki ölen yok, ama bu süre içinde çok sayıda Gazzeli öldü'' diye konuştu.

Erdoğan ayrıca, sadece Mahmud Abbas'ın lideri olduğu El Fetih'le masaya oturulduğu, Hamas'ın ise katılmadığı bir barış sürecinin başarılı olamayacağını söyledi.

Peres'in sözleri

Daha sonra söz alan İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres, roket saldırıları nedeniyle İsrail'in Gazze'deki operasyonu düzenlemek durumunda kaldığını belirtip Erdoğan'a dönerek, ''İstanbul üzerine roketler düşüyor olsaydı siz de aynı şeyi yapardınız'' dedi.

İstanbul üzerine roketler düşüyor olsaydı siz de aynı şeyi yapardınız

Cumhurbaşkanı Şimon Peres

Nobel barış ödüllü İsrail lideri, Gazze harekatının İsrail için meşru bir savunma hakkı olduğunu kaydetti.

Peres, Mısırlı lider Hüsnü Mübarek'in ve Filistin Özerk Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas'ın durumu Erdoğan'dan daha iyi bildiğini ve Hamas'ı suçladığını söyledi.

İsrail'in hiçbir zaman şiddet olaylarını başlatmadığını, sadece karşılık verdiğini söyleyen 85 yaşındaki Peres, ''Hamas çirkin bir diktatörlüktür, Gazze'ye yardımı biz değil Hamas engelliyor'' dedi.

'Monşerlerin dilinden anlamam'

Erdoğan ise İstanbul'a dönüşünde, gece TSİ 02:30 sularında düzenlediği basın toplantısında Peres'in kendisini hayrete düşürecek ve cumhurbaşkanlığı adabına yaraşmayacak şekilde, buyurgan bir tavırla konuştuğunu söyledi.

"Ben bazı emekli diplomatların anladığı dilden konuşmam" diyen Erdoğan, sözlerine şöyle devam etti:

"Monşerlerin adetini pek bilmem, bilmek de istemem. Sadece Türkiye Cumhuriyeti'nin onurunu korumakla A'dan Z'ye mükellef olduğumu bilirim.

"Yapmam gerekeni yaptım, yapmaya da devam edeceğim. Akif diyor ya: 'Yumuşak başlıysam kim dedi uysal koyunum'

"Bazı sataşmaların cevabını bulması lazım. Bizim milletimize sünepelik yakışmaz."

Milletin beklentileri doğrultusunda hareket ettiğini, ülkenin itibarını koruduğunu belirten Erdoğan, İsrail Cumhurbaşkanı Peres'in kendisini olaydan sonra arayarak Türkiye'ye ve kendisine duyduğu saygıyı ifade ettiğini de anlattı.

Erdoğan'ın telefon kayıtlarının bulunduğunu belirttiği konuşmada Peres, olaydan dolayı üzüntü duyduğunu, salonda sesi duyulmadığı için sesini yükselttiğini belirtmiş.

Konuyla ilgili ayrıntıları yarın İstanbul'da yapılacak metro açılışında verebileceğini belirten Başbakan Erdoğan, daha sonra dışarı çıkarak kendisini desteklemeye gelmiş binlerce kişilik kalabalığa hitap etti.

 

Editör: TE Bilişim