Başkan Kıran: Deniz taşımacılığımızın payı her geçen gün artıyor

IMEAK DTO'nun kasım ayı olağan toplantısında konuşan Başkan Kıran, 'Fitch, Türkiye'nin notunu negatiften durağana çevirdi. Bu, ülkemiz ekonomisinin düze çıktığını görmemiz açısından önemli bir gelişme" yorumunu kullandı. Faiz indiriminin reel sektörü ve piyasaları hareketlendireceğini ifade eden IMEAK DTO Başkanı Kıran, Ticaret Bakan Yardımcısı Rıza Tuna Turagay’a denizcilik sektörünün içinde bulunduğu son durumu ve yaşanan son gelişmeleri aktardı.

DÜNYANIN EN BÜYÜK DENİZ FİLOLARINA SAHİBİZ VE HER GEÇEN GÜN PAYIMIZ ARTIYOR

Dünya çapında Türkiye deniz sektörünün son derece önemli bir konumda olduğunu ifade eden Başkan Kıran, " Türkiye, dünya'nın en büyük filo sıralamasında15. sırada. Bir toplantıda karayolu taşımacılığı yapan firmalarımızdan biri, 'ülkemizin yükünü karayolunun taşıdığını ifade ederek, yıllık 6 milyon ton taşıyoruz' demişti. Ben de onlara biz o rakamları deniz sektörü olarak küsurat olarak taşıyoruz dedim' ifadesini kullandı.

DÜNYADA VE TÜRKİYE'DE EKONOMİNİN GENEL GÖRÜNÜMÜ
Dünyada ve Türkiye'de yaşanan son ekonomik gelişmeleri de değerlendiren İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran, Avrupa'da kısmi iyileşmelerin olduğunu ama Avrupa'nın 2020 senesinde de ekonomişk açıdan toparlanamayacağını vurguladı.

ABD İLE ÇİN ARASINDAKİ GELİŞMELER

Ticarette Avrupa kadar ABD ve Çin arasında yaşanan gelişmelerin de dünyayı derinden etkilediğini ifade eden Başkan Kıran,  IMF ekonomik görünüm raporunu aşağı doğru revize etti. Küresel ekonomik büyümenin yüzde 3,5’ten yüzde 3,4’e çekildiği belirtildi. Düşük büyümenin en önemli nedeni ticari ihtilaflar. ABD ile Çin arasındaki ticaret gerilimi küresel gündemde yer almaya devam ediyor" dedi. Gerilimi azaltmak için çeşitli adımların atıldığını ifade eden Kıran, Brexit'in de farklı bir yere savrulduğunu vurguladı. ABD ve Çin arasında yaşanan barış rüzgarlarının dünya piyasalarını olumlu etkilediğini ifade eden Başkan Kıran, Türkiye spesifiğinde TOBB olarak Barış Pınarı Harekatı’na tam destek verdiklerinin özenle altını çizdi. Bu harekatın tüm ülkeyi sanayicisiyle, iş ve ticaret dünyasıyla bir araya getrdiğini belirten Kıran, ABD ve Rusya'nın daTürkiye'nin yanında yer aldığını dile getirdi.

BAŞKAN KIRAN, BAKAN YARDIMCISI TURAGAY'A SEKTÖR HAKKINDA BİLGİ VERDİ

IMEAK DTO Kasım olağan meclis toplantısına katılan Ticaret Bakan Yardımcısı Rıza Tuna Turagay’a  yönelerek, "Sayın bakanım, IMEAK DTO olarak biz her ay düzenlediğimiz toplantılarımızda kamu'nun önemli kesimleriyle meclisimizde bir araya gelmeye çalışıyoruz. Hazır siz de buradayken hem sektörümüzün son durumu hem de sorunlarımız hakkında bilgi vermek isterim. Dünyada ve ülkemizde deniz yolunun taşıma modları arasındaki payı önemli bir hale geliyor. Deniztaşıma, her geçen gün taşıma modları arasındaki payını artırıyor. Rakamlarla ifade edecek olursak, 2018 yılında dünya deniz ticaretinin yüzde 84’ü ülkemizin dış ticaret yüklerinin yüzde 89’u deniz yoluyla yapıldığını görebiliyoruz. 2019 dünya taşımacılık filosu 1.940.000.000 DWT’dir. Dünyanın en büyük filo sıralamasında Türkiye, 15. sırada yer alıyor. Liman ve iskelelerimizde 2018 yılında 460.000.000 ton yük elleçlenmiştir. Faal tersane sayımız Ağustos ayı itibarıyla 80 tersaneye ulaşmıştı" dedi.

Deniz turizminin de tıurizmin itici gücü olduğunu ifade eden Başkan Kıran, "Deniz turzmi, ülkemiz turizm gelirlerinde ortalama olarak yüzde 20'lik bir pay alıyor. Yine kruvaziyer turizmimiz de altyapısal çalışmalarımızın da iyileşmesiyle gelişiyor. Deniz turizmi hala kültür turizminin önünde geliyor. Deniz turizmi, olmazsa olmaz bir öneme ve konuma sahip" ifadesini kullandı.Kamu ve özel sektör iş ve güçbirliğini en iyi şekilde temsil ettiklerini ifade eden Başkan Kıran, "Sayın bakanım, sizleri aramızda görmek bizleri ziyadesiyle memnun etmiştir. Sorunlarımızı ve sektörümüzün son durumunu sizlere aktarmak ve üyelerimizin sizlere sorular yönelterek bilgi alması bizim açımızdan önemlidir" dedi.

AHMET DOĞAN-DENİZHABER

Editör: TE Bilişim