Araç Muayenelerinde Son Taktikler

Birkaç haftadır araç muayene istasyonu TÜVTÜRK'deki sorunları, sıraları yazdıkca büyük tepkiler aldık. Meğer tüm tüketiciler şikayetçiymiş. Ancak bu şikayetler yeni bir iş kolunu ortaya çıkardı. Şimdi de araç muayene karaborsacıları ortaya çıktı. Peki TÜVTÜRK'e rağmen bu mekanizma nasıl işliyor. Diyelim ki, İstanbul'dasınız, aracınızı TÜVTÜRK'ün dışında, eski sistem bir muayene istasyonunda hemen muayene ettirmek istiyorsunuz. İşte bazı uyanık girişimçiler! Bu işin yomlunu bulmunlar. 250 TL karşılığında aracınızı alıp, İstanbul'un biraz dışındaki Tuzla, Kemerburgaz, Gebze gibi TÜVTÜRK'ün bulunmadığı ilçelerde eski sistem muayenesini yaptırıyorlar. Daha sonra aracınızı muayene ettirmiş bir şekilde size teslim ediyorlar. Tabi aracınız sadece kağıt üzerinde muayene edilmiş oluyor. Son derece riskli ve yasadışı olan bu olayı tabi ki tasvip etmiyoruz. Amacımız sadece gayri yasal da olsa böyle bir uygulamanın halen sürdüğünü haber yapmak. İstanbul'da yoğun olarak yapılan bu işlem, diğer büyük illerde de yapılabiliyor.

Başka bir uyanıklık daha var!

Bu yolun dışında aracınızı sıraya girmeden muayene ettirmenin bir başka yolu daha var. Bulunduğunuz ilin dışında aracınızla birlikteyseniz ve aracınızı ceza kesilmişse hemen sıra beklemeden muayene istasyonuna gidip aracınızın muayenesini yaptırabiliyormuşsunuz. Biraz zahmetli olan bu yolu da doğal olarak önermiyoruz.

Aracınızda cam film varsa!

İşte size bir muayene ipucu daha. Artık güvenlik amacıyla da olsa araçlarda cam film takılıyor. Ancak bu cam film uygulaması yasal değil. Yani trafik polisi sizi çevirip aracınızda cam film var diye ceza kesebiliyor. TÜVTÜRK de bu cam filmli araçları önceleri kabul etmiyordu. Ancak çeşitli makam araçlarının da artık cam filmi olmasından dolayı yasa biraz delinmiş. TÜVTÜRK bu cam filmi araçlara “hafif kusurlu” raporu veriyor. Yani kusuru gördük ama izin verdik anlamını taşıyor. Aracınız cam filmden dolayı muayenede kaldıysa haberiniz olsun.

Editör: TE Bilişim