'Allah 12 Eylül'ü Yapanlardan Razı Olsun'

Bugüne kadar Adalet Partisi, Doğru Yol Partisi, Anavatan, AK Parti ve son olarak MHP'de siyaset yapan Durak, 29 Mart seçimlerinde 5. kez Adana Büyükşehir Belediye Başkanlığı'na seçildi. Türkiye Belediyeciler Birliği Başkanlığı görevini de yapan Durak, Kenan Evren'in yönetiminde yapılan darbeyi meşru gördü. CHP'li Belediye Meclis Üyesi Bekir Sıtkı Özer'in Adana'da bir bulvara verilen Kenan Evren adının değiştirilmesine karşı çıkan Durak, "Buraya bu ismin verilmesini bizzat ben teklif ettim. Adana'nın en önemli caddelerinden birinde paşamızın ismi vardır. Ben bununla iftihar ediyorum. Gücüm yeterse değiştirilmesine asla müsaade etmem. Karşı olurum."diye konuştu. 12 Eylül askeri darbesi demokrasiye son vermiş olsa bile, bu girişimi yüzde yüz ibra eden vatandaşlarla aynı düşüncede olduğunun altını çizen Durak, şöyle devam etti: "Allah onlardan razı olsun. Onların emeği boşa gitmedi. Her ne kadar bu hareketin karşıtları olsa da o günkü şartlarda siyasetin belli bir yerindeyim. Belli bir yönetimin kitlenin temsilcisiyim. Bu caddelerde her gün inip kalkan sağ, sol elleri ve ölen gençleri hatırlayalım. İç savaşa giden ülkenin sıkıntılarını bir an düşünürsek, o hareketin meşru olması gerektiğine inanlardanım."

Silahla meclise giderdik

12 Eylül öncesi Türkiye'de hiç kimsenin çekmediği sıkıntıları Adanalıların çektiğini anlatan Durak, kentin çeşitli etnik ve siyasal tabana sahip olduğunu söyledi. Kendisinin de bizzat aynı sorunları yaşadığına işaret eden Durak, şöyle konuştu: "O dönemde ben Belediye Meclisi'nde Adalet Partisi muhalefet grup başkanıydım. Hepimiz silahlı geliyorduk. Ben hayatımda silah kullanan biri değildim. Bir Kırıkkale tabancam vardı. Gücüm fazla yetmezdi. Mermi ağzında gelirdim. Gazeteye sarardım. Bu şekilde otururduk belediye meclisinde. Belediye başkanının etrafında da silahlı adamları vardı. Kimseye söz hakkı yoktu. Sağ ve sol gruplar her gün Atatürk Caddesi'nden geçiyorlardı. Kardeş kardeşe girecek durumdaydı. Türkiye bir iç savaşın eşiğindeydi. Allah bir daha o günleri göstermesin."

O günleri yaşamayanlar bugün üfürüyorlar

Öldürülecekler listesinde yüksek düzeyde vergi ödeyenlerden siyasetçilere her kesimden isimler bulunduğuna değinen Durak, 12 Eylül darbesini onaylamasının gerekçelerini ise şu şekilde ifade etti: "İç savaşın eşiğiydi. Gece sabaha karşı askeri ciplerle anonslar yapılıyordu. Allah'a dua ettik; bizi bir daha o kara günlere döndürmesin diye. Ve Adanalılar gibi bütün Türkiye sayın generalleri referandumla çok yüksek bir oyla ibra etti. Rahmetli kayınpederim bir üst katta oturuyordu. Askeri darbeden haberi yoktu. Merdivenden inerken kapıdan seslendim: Sokağa çıkma yasağı var diye. Adamcağız 'Oh Allah'ım bugünlerine şükür' sözleriyle merdivenlerden çıktığını hatırlıyorum. Askerin geldiği, kardeş kavgasının önlendiği o hareketin yapılmasından dolayı şükür ediyordu. Gerçekten kardeş kavgası önlendi. Ama tabi o sıkıntıları yaşamayanlar bugün üfürüyorlar. Veya art niyetli kesimler konuşuyor. Onların fikirlerine de saygı duymamak mümkün değil."
Kenan Evren'in önemli hizmetler yaptığını savunan Aytaç Durak,"Adanalılar beni 5 kez belediye başkanı seçti. Bu insanlar görüşleri ile de arkamda. Belki değişik düşünceler vardır. Onlara da saygı duyarım." şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilişim