ABD'yi Irak'tan Türkiye Taşıyacak

ABD'nin 2011 sonuna kadar Irak'tan çekilme kararı Türk nakliye sektörünü hareketlendirdi.UND Başkanı, “Çekilme için büyük bir ihtimalle İskenderun Limanı kullanılacak. Bu da sektörümüzü ayağa kaldırır” dedi...

Amerikan ordusu, 2003'te girdiği Irak'tan 2011 yılı sonuna kadar çekileceğini açıkladı. Irak'taki 400'den fazla üste bulunan yaklaşık 152 bin Amerikan askeri, 2011 sonuna kadar kademeli ülkeden tahliye edilmesi beklenirken, geride kalan askeri araç, gereç ve ve savaş malzemelerinin de İskenderun Limanı üzerinden taşınması gündeme geldi.

Henüz resmileşmese de ABD'nin, araçların geri dönüşümü için çok büyük ihtimalle İskenderun Limanı'nı tercih edeceğini söyleyen Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) Başkanı Tamer Dinçşahin, “Bu hem liman hem de kara taşımacılık sektörümüzlerimize can getirir” dedi.

Dünya izleyecek

Bunun bir barış harekatı olduğunu ve kimsenin tepki göstermeyeceğini vurgulayan Dinçşahin, “İskenderun'un seçilmesi sektörümüze büyük katkı sağlayacak. Dünyanın iyi bildiği Türk nakliyesi de bu sayede CNN gibi dünyanın en büyük medya kuruluşlarında da daha fazla gündeme gelecek” diye konuştu. Irak'a 1980'lerin sonlarında yıllık 1 milyon sefer yapıldığını fakat bu rakamın günümüzde 300 binlere gerilediğini söyleyen Dinçşahin, şöyle devam etti:

En az 10 bin sefer

“İskenderun bizim için bir başlangıç olacak. Krizler gelir, hasar bırakır ve geçer. Ondan sonrasına hazır olmak lazım. ABD'nin çekilmesiyle Irak pazarında büyük bir hareket bekleniyor. Buradaki başarımızla bölgedeki yapılanmalarda kimsenin kafasında soru işareti kalmayacak. Irak Savaşı ve Afganistan olaylarında bile Türk taşımacısının fedakarlığını tüm dünya gördü. Böyle büyük işleri de yapabileceğimizden kimsenin şüphesi yok. En az 10 bin sefer yapılacak. Bunu da bölgede bir tek biz yapabiliriz.”

Kuveyt yolu açılır

Irak'taki refahın Türk nakliye sektörü için çok önemli olduğunu ifade eden Dinçşahin, “Kuveyt'e sadece Irak üzerinden gidebiliyoruz. Suudi Arabistan ve Körfez ülkelerine de Irak'taki sorunlar sebebiyle Suriye üzerinden gidiyoruz. Bu hem yolumuzu uzatıyor hem de Suriye önümüze çeşitli zorluklar çıkarıyor” şeklinde konuştu.

Irak'ta firmalarla bağlantı halindeyiz

Ro-Ro Gemi İşletmecileri ve Kombine Taşımacılar Derneği (Ro-Der) Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Yüksekgönül, ABD'nin Irak'taki askeri araçlarının Habur Kapısı'na getirilerek bir bölümünün Afganistan'a gönderileceği, bir bölümünün ise Habur'dan İskenderun Limanı'na taşınıp deniz yoluyla geri dönüşünün gerçekleşebileceği duyumu aldıklarını belirtti.

Türk nakliyecisinin bu çekilmede aktif rol alabilmesi için çalışma yaptıklarını ifade eden Yüksekgönül, “Irak'taki Amerikan firmalarıyla bağlantı halindeyiz. ABD araçlarının Habur'a geleceğini biliyoruz. Bir kısmı Habur'dan Afganistan'a gidecek. Bir kısmının da İskenderun'a getirilip, TCDD İskenderun Limanı'ndan gemilere yüklenerek ABD'ye gönderileceği belirtiliyor” dedi.
Editör: TE Bilişim