ABD'nin İran ve Venezuela'nın denizcilik çıkarlarına yönelik yaptırımları, Trump Yönetimi'nin İran hükümetini baskı altına almak için sürdürdüğü çabaların bir parçası olarak niyetini açıkladıktan altı ay sonra yürürlüğe girdi. 

ABD Hükümeti yasadışı aksiyonlarda bulunduğunu iddia ettiği hükümetleri baskı altına alma aracı olarak nakliye çıkarlarının üzerine gitmeyi seçiyor. Son zamanlarda ABD, Venezüella hükümetine yaptırım için bir dizi tanker ve operatöre yaptırım uyguladı. The Wall Street journal’ın haberine göre son İran-Venezuela benzin anlaşmalarından sonra, Dışişleri Bakanlığı'nın Venezüella petrol endüstrisine yönelik, önceki yaptırımlara ek olarak, 50 civarı yeni tankere yaptırım uygulamayı düşündüğünü bildirdi.

Devlet ve Hazine bakanlıkları tarafından açıklanan yeni yaptırımlar, İran İslam Cumhuriyeti Denizcilik Hatları (IRISL) ve Şangay merkezli bağlı kuruluşu E-Sail Shipping Company Ltd'yi (E-Sail) hedefliyor. ABD Hazine Bakanlığı Dış Varlıklar Kontrolü Ofisi tarafından yayınlanan bir listeye toplam 121 tanker, konteyner gemisi ve diğer gemiler bu yaptırımlara dahil edildi!

ABD, İran'la iş yapan ticari kuruluş ve denizcilik endüstrilerinin IRISL veya E-Sail dışındaki gemileri veya nakliye yöntemlerini kullanması aksi takdirde ABD yaptırımlarına maruz kalma riski taşıyacakları konusunda uyardı. ABD ayrıca dünya genelindeki hükümet yetkililerini yerel limanlarda ve kara denizlerinde tüm IRISL ve E-Sail faaliyetlerini araştırmaya ve durdurmak için gerekli önlemleri almaya çağırıyor.

Ayrıca ABD Mayıs ayında, İran, Kuzey Kore ve Suriye tarafından, mevcut ekonomik yaptırımlardan kaçınmak için kullanılan aldatıcı nakliye uygulamalarını detaylandıran küresel bir danışma belgesi yayınlamıştı.

Bu danışma belgesi ile, Danışmanlar, gemi sahipleri / işletmecileri, brokerler, avukatlar, bayrak sicilleri, liman işletmecileri, nakliye ileticileri, sınıflandırma kuruluşları ve finans kurumları da dahil olmak üzere çok çeşitli organizasyonları, yolculuk usulsüzlükleri konusunda uyanık olmaları konusunda uyardı. Uyarıda, dolaylı yol, plan dışı servisler veya üçüncü ülkeler arasında yükün transit aktarılması ve aynı zamanda otomatik tanımlama sistemlerinin devre dışı bırakılması, gemi tanımını değiştirme ve diğer taktiklerin yanı sıra sahipliği gizlemek için karmaşık iş yapılarının kullanılması yer alıyordu.

Mevcut yaptırımlarda belirtilen gemilerin tam listesi ABD Hazine Bakanlığı tarafından yayınlandı.

Editör: TE Bilişim