Avrupa Merkez Bankası Yunanistan’a yardım etmeyecek

Avrupa Merkez Bankası (AMB) İcra Kurulu üyesi Jürgen Stark Welt am Sonntag gazetesine yaptığı açıklamada AMB’nin krizden çıkması için Yunanistan’a yardım etmeyeceğini söyledi. IMF’den ve AMB’den yardım almadan Yunanistan’ın kemer sıkarak ve ekonomisinde köklü bir değişime giderek bu durumdan kurtulması gerektiğini belirtti.

Avrupa Merkez Bankası’nda Yunanistan’a kötü haber. Avrupa Merkez Bankası AMB’nin İcra Kurulu üyesi ve şef direktörü Alman bankacı Jürgen Stark, 24.01.2010 tarihli Welt am Sonntag gazetesine yaptığı açıklamada, içine düştüğü finansal krizden kurtulması için Yunanistan’a yardım edilmeyeceğini söyledi. Yunanistan’ın kemer sıkarak kendini kurtarması gerekir, dedi.

Stark ancak Avrupa’da enflasyon tehlikesi baş gösterirse faizleri ındirebileceklerini de belirtti. Stark ‘Biz Avrupa vatandaşlarına stabil(istikrarlı) fiyatlar sağlamak için buradayız’ dedi. Stark ABD ve İngiltere’de olduğu gibi Avrupa’da zordaki bankaların devlet tahvili alarak kurtarılamayacağını da belirtti. ‘Burası ada değil Avrupa ve burada Merkez bankası’nın öncelikli görevi fiyat istikrarını sağlamaktır’ diye konuştu.

Stark eldeki verilere göre 18-24 ay içinde enflasyon veya deflasyon tehlikesi görülmediğini söyledi. Ancak global olarak hızlı büyüme olursa bazı hammaddeler nedeniyle enflasyon baş gösterebileceğini de sözlerine ekledi. Stark ekonomik büyümede orta vadeli hedeflerin esas alınmasını da istedi.

Yunanistan’ın durumuna da değinen Stark, Yunanistan yanlış istatistik rakamları verdiği için daha önce müdahalenin mümkün olmadığını söyledi. Yunanistan halen yüksek devlet borcundan kurtulmaya uğraşıyor ve bazı uzmanlara göre ülke iflas tehlikesi ile yüzyüze.

Stark ‘Yunanistan gibi ülkeler sadece bütçe açığını kapatmakla kalmamalı, ekonomisini kökten değiştirip yeniden yapılandırmalı’ dedi. ‘Sürekli bütçe açığı veren imkanlarının üzerinde yaşıyor demektir’ diye konuştu. Bunun için kemer sıkmak  ve halk ekonomilerini yeniden rekabetçi ve kazanç sağlayan hale getirmek gerektiğini vurguladı. Hatta bazı örneklerde görüldüğü gibi ücretlerin de düşürülebileceğini sözlerine ekledi. 

Stark, Avrupa Para birliğinin bir kader birliği olduğunu söyledi ve ‘Kurallara uymayan, dayanışma ve sorumluluk göstermeyen Euro’ya zarar verir’ dedi. Stark, ancak geçmiş yıllarda ülkelere yönelik denetim mekanizmalarının iyi çalışmadığını da kabul etti.

Yunanistan’ın kendisini kurtarması gerektiğini, para birliğinde hiçbir ülkenin diğerinin borçlarından sorumlu olamayacağını bir kez daha açıkça belirtti.

Yunanistan’a IMF yardımının da söz konusu olamayacağını belirten Stark, bu AB dışı ülkelerin euro bölgesinde hangi politikaların uygulanması gerektiğine karışması demek olar, böyle bir şey düşünemiyorum, diye konuştu.

Editör: TE Bilişim