12 Deva Adam>Dünya Devi

A Milli Basketbol Takımı, 2009 Avrupa Erkekler Basketbol Şampiyonası'nda 2. Tur (F) grunundaki ilk maçında son Dünya Şampiyonu İspanya'yı 63-60 yendi.

SALON: Atlas Arena

TÜRKİYE:Sinan (2), Engin (3), Ömer Onan, Ersan (15), Semih (11), Kerem (11), Oğuz (2), Ömer Aşık (13), Ender (4), Hidayet (2)
İSPANYA: P. Gasol (16), Fernandez (16), Rubio (3), Navarro (7), Reyes (8), Lopez, Llull, M. Gasol (7), Mumbru, Garbajosa (3)
1. Periyot: 20-22 , Devre: 36-34, 3. Periyot: 49-48

LODZ - Polonya'da düzenlenen 36. Avrupa Basketbol Şampiyonası'nda ilk tur gruplarında üçte üç yapan Türkiye, ikinci grup aşamasına 63-60'lık İspanya galibiyetiyle başladı. Son saniyeleri heyecan fırtınası şeklinde geçen maçta Ersan İlyasova, 15 sayıyla mücadelenin en skorer ismi oldu. Karşılaşmaya, pota altında Ömer Aşık'ın skorer oyunuyla giren 12 Dev Adam, İspanya'nın savunmayı sertleştirmesiyle çeyreğin ortalarında geriye düştü. Maçın ilk 10 dakikasında Milliler topu boyalı alana iyi indirince iyi kullansa da Rudy Fernandez'in 11 sayısına engel olamayınca açılış periyotu 20-22 'Matadorlar'ın lehine tamamlandı. İlk periyotta Ömer Aşık dokuz sayıyla Milli Takım en skorer ismi oldu.

İlk grup aşamasını iki galibiyet bir mağlubiyetle tamamlayan İspanya ikinci çeyreğe de savunma direncini göstererek başladı. Periyotun başında hem hücum hem de defans ribauntlarında etkili olan İspanya, Mark Gasol'un sayılarıyla bir ara farkı altıya çıkardı. Ancak yine, uzun oyuncularının bulduğu sayılarla ve defansının direnciyle skor dengesini yakalayan Türkiye, bitime iki dakika kala Kerem Tunçeri'nin üçlüğüyle öne geçti: 33-31. Bu bölümden sonra da savunmada hata yapmayan 'Dev'ler, soyunma odasına Ersan İlyasova'nın üçlüğüyle 36-34 önde girmeyi başardı. Karşılaşmanın ilk yarısında Ömer Aşık 13 sayıyla hem Türkiye'nin hem de maçın en çok sayı kaydeden ismi olurken, Kerem Tunçeri, ilk 20 dakikada sekiz sayı buldu. İspanya'da ise Rudy Fernandez ilk periyotta bulduğu sayılarla takımının en skorer ismi olurken Paul Gasol dokuz sayı attı. Matadorlarda Ricky Rubio ve Juan Carlos Navarro üçer asist yaptı. Bu arada İspanya ilk yarıda 10 hücum ribaundu yaptı.
 
İkinci yarıya İspanya Navarro'nun iki üçlüğüyle başladı. İlk yarı sayı bulamayan oyun kurucu üçüncü periyotun başında fark bir anda 39-43'e geldi. Oyunun kontrolü İspanya'ya geçince oyuna yeniden giren Ersan, Hidayet'le birlikte skora katkı yapınca Milliler yeniden ipleri eline geçirdi. Periyotun son bölümünde hücumda istediğini yapamayan 12 Dev Adam, buna karşın son çeyreğe 49-48'lik üstünlükle girdi.

Son periyota her iki takım da rakiplerinin durdurarak başladı. Engin Atsür'ün oyuna girmesi ve bulduğu üçlüğüyle hareketlenen Milliler maçın bitimine altı dakika kala farkı beşe çıkardı: 55-50. Ancak bu andan sonra Türkiye, İspanya'nın alan savunması yapmasıyla sayı bulmakta zorluk çekti ve Flamengocular son dört dakikaya bir sayı üstünlükle girdi: 55-56. Bunun üzerine mola alan Bogdan Tanjeviç, Hidayeti yeniden oyuna sürdü. Hido ve arkadaşları bir anda vites yükseltti ve son dakikaya üç sayılık avantajla girdi. Son dakikada hücum tercihini Ender'den yana kullanan 12 Dev Adam, sayı bulamayınca son şansı da İspanya'ya bıraktı. Son hücumu Llull'un turnikesiyle kullanan İspanya'yı Ömer Aşık'ın blokladı. Fast-break'te topu Semih Erden'e ulaştıran Milliler ve Semih'e yapılan sportmenlik dışı faulle durduruldu. Genç oyuncu iki atışında da hata yapmayınca 12 Dev Adam ikinci grup aşamasına da galibiyetle başlamış oldu.

Öte yandan Futbol Federasyonu Başkanı Mahmut Özgener, Polonya’da önemli başarılar elde eden Basketbol Milli Takımı'na mesaj yolladı. 36. Avrupa Basketbol Şampiyonası’nda ikinci tura yenilgisiz çıkan ve bu turdaki ilk maçında İspanya'yı deviren 12 Dev Adam'ı tebrik etti. Basketbol Federasyonu Başkanı Turgay Demirel’i telefonla arayan Özgener, milli takım teknik heyeti ve oyuncularına da ikinci turda başarılar diledi.

Editör: TE Bilişim