Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Denizcilik Genel Müdürlüğü'nün, Türk Boğazları'nda güvenliği arttırmak amacıyla getirdiği yeni düzenlemeyle tehlikeli yükü doğru bildirmeyen gemilere idari para cezası uygulanacak, acentenin faaliyetleri durdurulacak ve gemi geçiş sırasını kaybedecek.

Tehlikeli yük yeniden tanımlandı!

Türkiye Montrö Sözleşmesi ve emekli amiral bildirisini konuşurken Boğaz geçişlerine yeni kriter geldi. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, güvenliği artırmak için “tehlikeli yük”ü yeniden tanımladı. Petrol ürünleri, kömür, hurda, gübre ve sıvılaşmış gaz nakliyesinde kullanılan gemiler “tehlikeli yük taşımacılığı” kapsamına alınacak. Yükünü doğru bildirmeyen gemilere ise para cezası kesilecek, acente faaliyeti durdurulacak ve geçiş sırasını kaybedecek.

Denizcilik Genel Müdürlüğü, Türk Boğazları Deniz Trafik Düzeni Yönetmeliği'nin uygulanmasında yer alan alt mevzuatı revize etti. Revize edilen mevzuata göre Türk Boğazları'ndan geçmek isteyen gemilerin kaptanları, donatanları ya da yetkilendirilmiş acenteleri vasıtasıyla bildirilen Seyir Planı-1 Raporu'nda bu tanım kapsamına giren tehlikeli yükün net ve doğru bir şekilde bildirilmesi gerektiği ifade edildi.Yapılan revizyon çerçevesinde tehlikeli yük yeniden tanımlanırken, bu kapsamda petrol ve petrol ürünlerini taşıyan gemiler, kömür, hurda, amonyum nitrat esaslı gübre taşıyan gemiler, dökme halde sıvılaşmış gaz taşıyan gemiler, dökme tehlikeli kimyasal yük taşıyan gemiler ve bu yükleri Türkiye'de tahliye ettikten sonra Boğazlar'ı kullanmak isteyen gemiler tehlikeli yük taşımacılığı kapsamına alınacak.

Bildirimlerin doğru bilgiler içermemesi durumunda ise gemilere, gemi ilgilileri ve acenteleri hakkında Limanlar Kanunu ve Tehlikeli Maddelerin Deniz Yoluyla Taşınması Hakkında Yönetmelik kapsamında idari para cezası uygulanacağı hükme bağlandı.

Editör: TE Bilişim