Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan: Deniz ticaretinde koronavirüs önlemleri artırıldı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan yeni tip koronavirüs salgınıyla ilgili olarak açıklama yaptı.  Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan, deniz taşımacılığı ile ilgili olarak "Deniz taşımacılığında  liman tek pencere sistemine ülkemiz limanlarına gelen gemiler tarafından yapılan sağlık bildirimleri kullanılarak risk değerlendirmeleri yapılmaktadır. Bu değerlendirme sonucunda gemiler, liman demir sahasında Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü tarafından kontrol edilmekte ve serbest pratika (sahil sıhhiye) tarafından verilen geminin ülkeye girişinde sorun olmadığına dair gösterilen belge düzenlenmeden hiçbir temasa müsade edilmemektedir" şeklinde açıklama yaptı. 

Bakan Turhan ayrıca "Liman Başkanlıklarımızda çalışan gemi denetim uzmanlarımıza kişisel koruyucu ekipman ve alınması geeken tedbirler konusunda bilgi verilmiştir. Ayrıca liman başkanlıklarımızca sahalarında bulunan tesislere, alınması gereken tedbirler konusunda da bilgilendirme yapılmıştır. Alınan kararların uygulanması konusunda sıkı denetimler yapılmaktadır" dedi.

Ülkemiz limanlarına gelecek gemilerin limana gelmeden 24 saat önce yapması gereken gemi geliş bildirim yükümlülüğünü 48 saat önceye çıkarttıklarını vurgulayan Turhan Konu ile ilgil olarak Uluslararası Denizcilik Örgütü tarafından Dünya Sağlık Örgütü ile koordineli olarak hazırlanan tavsiye sirkülerinin de hassasiyetle takip edildiğini vurguladı.

Bakan Turhan son olarak Türkiye karasularına giriş yapacak Türk ve yabancı bayraklı gemilerin son 10 liman bilgileri alınarak son 10 limanında Çin Halk Cumhuriyeti, İran, İtalya, Almanya, İsveç, Hollanda, Fransa, İspanya, Danimarka, Norveç, Belçika, Tayland, Japonya, Güney Kore, Hong Kong, Singapur limanlarına uğrak yapması veya bu ülke vatandaşlarının son 14 gün içerisinde gemiye katılımlarının tespit edilmesi halinde Türkiye Hudut ve Sahiller Genel Müdürlüğü ile koordineli olarak işlemler yürüteceklerini ifade etti.

DENİZHABER

Editör: TE Bilişim