Cumartesi günkü yükselişte onu yerinden çıkarma girişimleri başarısız olduktan sonra dev konteyner gemisi Mısır'ın Süveyş Kanalı boyunca sıkışmış durumda.

Ancak kanal yetkilileri, bir miktar ilerleme kaydedildiğini ve geminin Pazar akşamı tekrar yüzmeye başlamasını umduklarını söyledi.

Ever Given, Salı gününden bu yana dünyanın en yoğun ticaret yollarından biri olan kanala sıkışmış durumda. Blokajın her iki tarafında 300'den fazla gemi BEKLİYOR.

 Bazı gemiler Afrika'nın çevresini yeniden yönlendirmek zorunda kaldı. Cumartesi günü yaklaşık 20.000 ton kum tarandı ve 14 römorkör, Ever Given'i yerinden çıkarmaya çalışmak için çekip itti.

Güçlü gelgitler ve rüzgarlar gemiyi kurtarma çabalarını karmaşık hale getirse de römorkörler gemiyi iki yönde 30 derece hareket ettirmeyi başardılar.

Twitter'da yayınlanan görüntülerde, römorkörlerin bu küçük zaferi kutlamak için kornalarını çaldıkları görüldü.

Süveyş Kanalı İdaresi Başkanı General Usame Rabie, suyun geminin altından akmaya başladığını söyledi.

İdare, basın toplantısında yaptığı açıklamada, "Geminin herhangi bir zamanda kayarak bulunduğu noktadan hareket etmesini bekliyoruz." Dedi. Geminin yükünü hafifletmek için gemideki 18.300 konteynerden herhangi birinin kaldırılmasına gerek olmayacağını umduğunu da sözlerine ekledi. Kanal yetkilileri daha önce Cumartesi günkü girişimler başarısız olursa daha fazla römorkör göndereceklerini söylediler.

'Müşterilerimiz Süveyş tıkanıklığından endişeli'

İlk raporlar, 400 metre uzunluğundaki (1.300 ft), 200.000 tonluk geminin yüksek rüzgarlar ve görüşü etkileyen bir kum fırtınası nedeniyle karaya oturduğunu söyledi. Ancak Rabie, hava koşullarının geminin karaya oturması için "ana nedenler" olmadığını, Teknik veya insani hatalar olabilir.Tüm bu faktörler soruşturmada ortaya çıkacak."dedi.

Editör: TE Bilişim