Geçen hafta Husilerin saldırısına uğrayan Malta'da kayıtlı Zografia adlı yük gemisinin onarım için bir tersaneye gelmesiyle ilgili görüntüler bugün yayımlandı.

CENTCOM ve Birleşik Krallık Deniz Ticaret Örgütü, geminin "denize uygun" olduğunu ve herhangi bir yangın veya can kaybının yaşanmadığını vurgulasa da fotoğraflar, geminin tehlikeli durumane kadar yaklaştığını gösteriyor. 

AB'nin Kızıldeniz Güvenlik Misyonu Küçülüyor AB'nin Kızıldeniz Güvenlik Misyonu Küçülüyor

Videoda füzenin yukarıdan geldiği ve iki numaralı ambarın bulunduğu bölgeye çarptığı bildiriliyor. Şu ana kadar gemideki çıkış yarasının görüntüleri görülmedi.

Zografia-hole-in-hull-arrive-Suez-Shipyard

Zografia, gövdedeki delikle Süveyş Tersanesi'ne varıyor - römorkör ve 2 No'lu ambarın hemen arkasında 

1-32

Bulker, füze saldırısını sürdürdükten sonra Süveyş demirleme noktasına yönlendirildi

Zografia'nın görüntülerinde gövdenin iskele tarafında büyük bir çıkış deliği görülüyor. Bunun, gemi yüklü olsaydı su altında olabilecek bir konumda olduğu anlaşılıyor. Şans eseri, gemi Çin, Vietnam ve Sri Lanka'daki bir duraktan dönüş yolculuğunda boş seyahat ediyordu.

UKMTO, geminin "su hattının üzerinde hasar gördüğünü" kabul ederken, CENTCOM kısa açıklamasında "taşıyıcı geminin vurulduğunu ancak denize açılmaya uygun olduğunu ve Kızıldeniz geçişine devam ettiklerini bildirdi" dedi.

 Gemi, 16 Ocak'ta yerel saatle öğle vakti vurulduğunda, Yemen'in Saleef kentinin yaklaşık 100 deniz mili kuzeybatısında Kızıldeniz'den geçiyordu.

Editör: Nermin İstikbal