Filipinler balıkçılık yönetim kurumu, Çinli balıkçıları, Luzon'un batı kıyısındaki verimli ve tartışmalı bir resif olan Scarborough Shoal'da avlarını sürdürmek için siyanür kullanmakla suçladı. 

Mudanya’da denizde fok balığı görüldü Mudanya’da denizde fok balığı görüldü

Filipin Balıkçılık ve Su Kaynakları Bürosu (BFAR) sözcüsü Nazario Briguera medyaya, Çinli balıkçıların Scarborough'da "siyanür kullandıklarını" ve bunun yalnızca canlı yakalamak için balığı bayıltmak gibi olağan bir nedenden dolayı olmadığını söyledi. Briguera, Çin'in Güney Çin Denizi balıkçı filosunu, "Filipinli balıkçı teknelerinin bölgede balık tutmasını önlemek için [çevreyi] kasıtlı olarak yok etmek" amacıyla bu yasadışı balıkçılık yöntemini seçmekle suçladı. Hasarın değerini yaklaşık 18 milyon dolar olarak belirledi ancak teşkilat henüz kapsamlı bir soruşturma yürütmedi.

P C G Floating Barrier 1

 Balıkçılar, Scarborough Shoal'ın girişinde Çin Sahil Güvenlik bariyeri tarafından engellendi 

Filipin Sahil Güvenlik sözcüsü Komutan. Jay Tarriela Pazar günü medyaya yaptığı açıklamada, Çinli balıkçı gemilerinin siyanür yöntemini kullandığına dair henüz kesin bir kanıt bulunmadığını söyledi. 

Çin devletine ait, fikir odaklı bir yayın organı olan Global Times, suçlamayı reddetti ve Pazartesi günü BFAR'ın Pekin'e "temelsiz bir şekilde karaladığını" öne sürdü.

Siyanür balıkçılığı, Güneydoğu Asya'da akvaryum ticareti için canlı resif balıklarını yakalamak amacıyla yaygın olarak kullanılmakta... Bu, tipik olarak küçük operatörler tarafından gerçekleştirilen, zanaatkarlık gerektiren bir uygulamadır: Siyanür karıştırılıp resiflerin bir kısmına elle uygulanır ve yakalanmasını kolaylaştırmak için her türlü balığı sersemletir ve zayıflatır. Ayrıca balıkların ölüm oranını arttırır ve canlı mercanlara zarar verebilir.

 Filipinler ve Endonezya'da yasa dışı olmasına rağmen yaptırımın çok zor olduğu bildiriliyor.. 

Hedef resiflerin büyüklüğü ve uzaklığı ile akvaryum ticaretinin şeffaf olmayışı, yetkililerin bu faaliyeti gerçekleştiğinde veya sonrasında tespit etmesini zorlaştırıyor.

Çin, Güney Çin Denizi'nin neredeyse tamamı üzerinde egemenlik iddiasında bulunuyor ve Filipin münhasır ekonomik bölgesi (MEB) içindeki birçok adayı işgal etti. İddiaları 2016 yılında Lahey'deki Daimi Tahkim Mahkemesi tarafından reddedildi, ancak Pekin kararı görmezden geldi.   

Editör: Nermin İstikbal