Venezuela'ya akaryakıt taşıyan üç İranlı tankerden ilkinin Pazartesi gecesi varmış olduğu düşünülüyor. Bu sevkiyat, İran ve Venezuela hükümetlerinin Amerikan yaptırımlarını sınırlı bir şekilde de olsa atlattığını gösteriyor.

TankerTrackers.com'a göre, tanker Forest Pazartesi gecesi Puerto Cabello yakınlarındaki El Palito rafinerisine varacak ve Venezuellalı tüketiciler için çok ihtiyaç duyulan benzini beraberinde getirecek.

Fortune ve Faxon olmak üzere diğer iki tankerin daha, sırasıyla 1 Ekim ve 4 Ekim'de varması bekleniyor. Üçü de İran bayraklı ve İran tarafından işletiliyor.

Venezuela, sert ABD yaptırımları ve rafinerilerilerinde yaşanan uzun vadeli bir düşüşün neden olduğu korkunç bir yakıt kıtlığının ortasında. Bu yılın başlarında, Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro hükümeti, beş tanker kargosu (yaklaşık 1,5 milyon varil) benzin teslimi için İran ile bir anlaşmaya varmıştı. Forest, Faxon ve Fortune, Petunia ve Clavel tankerileri bu sevkiyatta rol alan gemilerdi. Amerika Birleşik Devletleri, katılımlarından dolayı beş geminin hepsinin kaptanlarını seyahat ve bankacılık kara listesine eklemişti.

Temmuz ayında ABD, Yunanistan tarafından işletilen dört yabancı bayraklı gemide İran kaynaklı benzinden 1,1 milyon varillik ikinci bir sevkıyat ele geçirdi. Gemilerin Venezuela'ya gittikleri iddia edildi ve gemi sahipleri, yakıtı gönüllü olarak ABD'ye bağlı tankerlere devretmeyi kabul etti. İki tankerden biri şu anda Houston açıklarında demirlemiş durumda ve ikincisi New York'a doğru yola çıktı.

Editör: TE Bilişim