Okyanus aşırı seyir yapan bir dökme yük gemisinde yakıt olarak biyoyakıt kullanılan Singapur'daki İlk deniz denemesi bu ayın başlarında tamamlandı.

BHP, GoodFuels ve Oldendorff Carriers iş birliğ!

Yapılan deniz denemesi, Avustralya merkezli enerji devi BHP, biyoyakıt sağlayıcısı GoodFuels, Alman denizcilik şirketi Oldendorff Carriers ile Singapur Denizcilik ve Liman İdaresi'nin işbirliği sonucunda gerçekleştirildi.

Biyoyakıt kullanımının denenmesi için seçilen gemi, Oldendorff’a ait eco-Kamsarmax tipi Kira Oldendorff isimli gemi oldu. 2020 yapımı 81.290 dwt kuru dökme yük gemisine, geleneksel fosil yakıtlarla harmanlanan gelişmiş biyoyakıt tedariki gerçekleştirildi. Biyoyakıt deneme verilerinin mümkün olduğunca doğru bir şekilde izlenmesi için özel izleme cihazları kurulduğu belirtildi.

CO2 emisyonlarını VLSFO'ya kıyasla %90 oranında azaltacak!

Denemeye katılan şirketlere göre, biyoyakıt denemesinin hedefleri arasında yakıtın gemi üzerindeki etkisi, emisyonlar üzerindeki etkisi, makine ve gemi operasyonel performansının değerlendirilmesi ayrıca biyoyakıtların teknik ve ticari yararlarının yanında zorluklarının araştırılması yer alıyor.Şirketlerin kullandığı gelişmiş biyoyakıtın, CO2 emisyonlarını VLSFO'ya (Very Low Sulphur Fuel Oil) kıyasla %80 ila 90 oranında azaltabildiği açıklandı. 

BHP: ''Biyoyakıtlar geleceğin potansiyel düşük karbonlu yakıtı!''

Denemenin ayrıca şirketlerin biyoyakıt tedariği ve kullanımı konusunda bilinçli bir strateji geliştirmelerini sağlamak için tasarlandığı belirtiliyor. BHP, biyoyakıtları geleceğin potansiyel düşük karbonlu yakıtı ve sera gazı emisyonunu azaltma hedefine ulaşmak için bir araç olarak değerlendiriyor.

Oldendorff ayrıca yılın başlarında kuru yük gemileri için rüzgar destekli tahrik teknolojisini tasarlamak ve test etmek için ortak bir geliştirme projesine katılacaklarını duyurdu.

Aylık 3.500'den fazla gemiye 4.5 milyon metrik tondan fazla yakıt tedariki!

Biyoyakıtın Singapur'da yaygınlaşması, ortaya çıkan alternatif yakıt seçenekleri için önemli bir adımı temsil ediyor. 2021 başlarında Singapur'a uğrak yapan aylık 3.500'den fazla gemiye 4.5 milyon metrik tondan fazla yakıt tedarik eden MPA (Maritime and Port Authority of Singapore) dünyanın en büyük yakıt tedarik pazarı olarak görülüyor. Geçtiğimiz yıl 49 milyon tonun üzerinde yakıt tedarik edildi ve limanın 2017'de 50.6 milyon tonu aşan rekoruna yaklaştı. 

Bu yılın başlarında, hem ONE hem de Eastern Pacific Shipping gibi deniz taşımacılığı şirketleri de, gemilerinde biyoyakıt kullanımı denemelerini başarıyla tamamlamıştı.

Editör: TE Bilişim