Çin, mevcut savaş gemilerine yenilerini eklemek için yaptığı çalışmaları aralıksız sürdürüyor.

Defence World'un haberine göre, Çin Devlet Gemi İnşa Şirketi'nin (CSSC) yan kuruluşu olan Hudong-Zhonghua Shipbuilding şirketi tarafından yapılan açıklamada, Changxing Gemi İnşa Üssü Projesi'nin ikinci aşaması olan rıhtım havuzu inşaatının 22 Aralık Çarşamba günü düzenlenen bir törenle açılışının yapıldığı duyuruldu.

Açıklamada, CSSC'nin Şangay'ın Changxing Adası'ndaki yeni tersanesinin inşaatına 2023'te başlanacağı ifade edildi.

Açıklamanın devamında inşaat planındaki 4.32 kilometrekarenin yaklaşık 2.15 kilometrekaresini kapsayan tersane inşaatının ilk etabının 2023 yılı sonuna kadar tamamlanmasının beklendiği ifade edildi.

Ar-Ge binası, ortak tekne atölyesi, kavisli bölüm montaj atölyesi, donanım modül merkezi, boyama atölyesi, kapalı tersane, açık tersane, havuz havzası ve donatım için bir rıhtım içerecek olan tersanede yılda altı özel geminin inşa edileceği düşünülüyor.

Çin Halk Kurtuluş Ordusu (PLA) Donanması için üçüncü Tip 075 amfibi saldırı gemisi, Ocak ayında Hudong-Zhonghua'nın şu anki tersanesinde denize indirilmişti.

Çin basınında çıkan haberlere göre şirket, Pakistan için Type 054A/P firkateyni ve muhtemelen Tayland için Type 071E amfibi çıkarma gemisi de dahil olmak üzere ihracata yönelik savaş gemilerinin inşasından da sorumlu.

Büyük bir hızla genişleyen Çin Donanması, rakip ülkeler tarafından yaşanan tedirginliği artırmaya devam ediyor. Eylül ayında ABD Kongresi'ne sunulan Pentagon'un 2020 yıllık raporunda; Çin'in 130'dan fazla büyük su üstü savaş gemisi dahil olmak üzere yaklaşık 350 gemi ve denizaltıdan oluşan genel bir savaş kuvvetiyle dünyanın en büyük donanmasına sahip olduğu ve ABD Donanması'nın muharebe gücünün ise 2020'nin başı itibariyle yaklaşık 293 gemiden ibaret olduğu kaydedilmişti.

Pentagon'a göre Çin 10 yıl sonra 420'den fazla savaş gemisiyle dünyanın en büyüğü olmaya devam edecek ve ABD filosu ise 355'e çıkabilecek.

Editör: TE Bilişim