Rusya, 9 Ağustos saat 9.00’dan saat 18.00’a kadar Kerç Boğazı’nda tüm gemilerin geçişini yasakladı. Ukrayna uygulanan sınırlamalardan dolayı mahkemeye başvuracağını bildirdi.

Ruslar, Kerç Boğazı’ndan geçiş yasağının tüm gemiler için geçerli olduğunu açıklaması yanı sıra boğazdan ancak Rusya Deniz Kuvvetleri ve Rusya Federal Güvenlik Servisi’ne (FSB) ait gemiler, ayrıca Kerç köprüsü inşaatına katılan gemilerin geçebildiğini ileri sürdü.

Kerç köprüsünde inşaat çalışmalarından dolayı uygulanan yasak çerçevesinde gemi geçişlerinin en az iki kez 12 saate ve 2 kez 72 saate kapatılması planlanıyor.

Daha önce Rusya Ulaştırma Bakanlığı’nın gemilerin Kerç Boğazı’ndan geçişini yasaklanmasını öngören bir karar hazırladığı bildirilmişti. Rusya Ulaştırma Bakanlığı’nın “Kerç Boğazı’ndan araç geçişinin (Kerç köprüsü) inşa edildiği bölgede yüzmeye yasak olan bölgelerin belirlenmesi ile ilgili” karar tasarısı, 3-6, 8-10, 14-21 ve 28-31 Ağustos, 1-4 Eylül 2017 tarihlerinde gemilerin Kerç Boğazı’ndan geçmesini yasaklanmasını öngörüyor. Rus Bakanlıktan yapılan açıklamada, “Söz konusu bölgede Deniz Kuvvetleri gemileri, federal güvenlik organlarının gemileri, Kerç köprüsü inşaatına katılan gemiler haricindeki diğer tüm gemilerin yüzmesi yasaktır” denildi.

Ukrayna Altyapı Bakanlığı, Rusya’dan Ukrayna’nın Azak Denizi’ndeki limanlarının Kerç Boğazı’nda yasa dışı köprü inşaatından dolayı uğradığı zararın tazmin edilmesini talep edeceğini açıkladı.

Editör: TE Bilişim