Geçtiğimiz hafta sonu, Antarktika'nın Brunt Buz Sahanlığı'nda meydana gelen büyük bir çatlaktan yararlanan Alman araştırma gemisi Polarstern'de görev yapan bilim adamları, kalın buz tabakasının altındaki deniz dibi yaşamı incelemeleri için ender yakalanan fırsatı kaçırmadı.

Eşi benzeri görülmemiş bir olanak!

A-74 olarak adlandırılan devasa bir buzdağı, kırılarak şubat ayının sonunda Brunt Buz Sahanlığı'nda bir 500 metre genişliğinde bir çatlak oluşturdu ve Polarstern bölgedeki tek araştırma gemisiydi. Gemi oluşan dar kanalda gezinerek bilim insanlarına buzun altındaki deniz dibi yaşamını incelemeleri için eşi benzeri görülmemiş bir olanak sağladı.

Polarstern'in operatörü Alfred Wegener Enstitüsü'ne göre, deniz tabanının ilk görüntüleri onlarca yıldır kalın buzla kaplı olan bu bölgede etkileyici bir yaşam çeşitliliğini işaret ediyor. Gemideki bilimadamı ekibi, ekosistem hakkında daha fazla bilgi sağlamak üzere tortu örnekleri aldı. Alınan çeşitli numuneler numuneler, daha önce erişilemeyen bir alandaki besin içeriği ve akıntılar hakkında yeni bilgiler sağlayacak. Ayrıca ekip tarafından yerleştirilen şamandıralar tuzluluk, sıcaklık ve akıntılardaki değişiklikleri tespit edip kaydedecek.

Enstitü, bu araştırmanın buzun altında karanlıkta kalan deniz yaşamını anlamak için gerekli olduğunu vurgulayarak bu büyüklükte bir çatlağın Doğu Antarktika'da yaklaşık her 10 yılda bir meydana geldiğini ve bilim adamlarının orada araştırma yapabilmesi için havanın açık ve güneşli olması gerektiğinin altını çizerek tüm şartların oluştuğunu belirtti.

''Şans eseri gerçekleşti!''

AWI'de fiziksel oşinograf ve keşif gezisinin lideri olan Dr. Hartmut Hellmer; "Brunt Buz Sahanlığı'nda bu kadar ayrıntılı araştırma yapabilmemiz bir şans eseri gerçekleşti." diyor.

Ekip, deniz dibinde buzul biriken taşların üzerinde yaşayan süzerek beslenen organizmalar buldu. Deniz hıyarları, denizyıldızları, çeşitli yumuşakçaların yanı sıra en az beş balık türü ve iki ahtapot türü gibi bazı hareketli türlerin de tespit edildiği anlaşıldı.

Editör: TE Bilişim