Panama Kanalı, 2030 yılına kadar karbon nötr durumuna gelme hedefi doğrultusunda faaliyetlerini karbondan arındırma sürecini başlattığını açıkladı.

Daha yeşil bir kanala haline gelmek üzere başlatılan süreçte, Kanal'ın tüm filosunun fosil yakıt bağımlılığından arındırılması için veri toplayacak bir pilot programın parçası olarak dört elektrikli araç satın alındı.

Stratejik karbonsuzlaştırma planının adımları arasında alternatif yakıtlar kullanan römorkörler, elektrik üretim süreçlerinin güneş panellerinden elde edilmesi, hidrolik enerjinin kullanımının yanısıra tüm tesislerin ve altyapı projelerinin çevreye duyarlı, sürdürülebilir olmasının sağlanmasını da yer alıyor.

''Müşterileri alternatif çevre dostu yakıt kullanmaya teşvik ediyoruz!''

Panama Kanalı yöneticisi Ricaurte Vásquez Morales; "Bu süreç, müşterileri alternatif çevre dostu yakıt kullanmaya ve karbon ayak izlerini azaltmaya teşvik etmek de dahil olmak üzere çevresel etkimizi en aza indirmeye yönelik uzun süredir devam eden çabalarımıza dayanaıyor." dedi.

Panama Kanalı, faaliyetlerini iklim değişikliğini hafifletmek için emisyonları azaltmaya yönelik küresel hedeflerle uyumlu hale getirmek üzere ilk olarak 2013 yılında karbon ayak izini izlemeye başlamıştı. 2017 yılında kanal, deniz taşımacılığı hatlarına ait gemilerin güzergah başına sera gazı emisyonlarının ölçülmesine olanak tanıyan ve Kanal'ın tarafından üretilen emisyon analizi aracı olan Emisyon Hesaplayıcı'nın (Emissions Calculator) piyasaya sürülmesiyle karbon nötr olma planları ilerletilmişti.

İlk 50 Karbon-Nötr Örgütü

Kanal, Panama Çevre Bakanlığı tarafından yönetilen, iklim değişikliğine karşı yapılacak eylemleri  hızlandırmak için ulusal çabaları temsil eden bir girişim olan "İlk 50 Karbon-Nötr Örgütü" deklarasyonuna katıldı. Kanal, emisyonları azaltmak için ölçülebilir hedefler içeren bir eylem planı geliştirecek.

Kanal 2020 yılında 13 milyon ton CO2 azaltılmasında rol oynadı!

Panama Kanalı, olası alternatif rotalara kıyasla gemiler için daha kısa bir rota sunarak 2020 yılında 13 milyon ton CO2 eşdeğeri emisyonun azaltılmasına katkıda bulunmuştur.

Editör: TE Bilişim