2017'den beri BAE kıyılarında gemi sahibi Alco Shipping'in yaşadığı mali sorunlar nedeniyle demirlemiş halde bekleyen 5.000 tonluk Panama bayraklı yük gemisi Mt Iba, Ocak ayında yakıtı bitmek üzereyken, şiddetli hava koşulları nedeniyle demirini kaybettikten sonra 12 saatlik sürüklenmenin ardından Birleşik Arap Emirlikleri'nde bulunan Umm Al Quwain'in pastoral sahiline birkaç metre uzaklıkta karaya oturmuştu.

Baş Mühendis Nay Win bu konu hakkında; "Çapa zincirinin her an kırılabileceğini gemi sahibine bildirmiştim ama hiçbir şekilde umursanmadı." ifadelerini kullanmıştı.

Gemi satıldı, mürettebata 170.000 dolar ödendi!

Geminin nihayet Mart ayında satıldığı, böylece 2018 yılında Hindistan hükümeti tarafından kara listeye alınmış olan gemi sahibi Alco Shipping'in mürettebata borçlu olduğu tutarın yüzde 80'inin, yani yaklaşık 170.000 doların denizcilere ödenebildiği açıklandı. 

Böylece üçü Hindistan, biri Pakistan ve diğeri Myanmar uyruklu beş mürettebat üyesi Dubai'den uçakla eve dönmek üzere hazırlıklarını yapıyor. 53 yaşındaki Baş Mühendis Nay Win, tüm mürettebatın önümüzdeki hafta ülkesine geri gönderilmiş olcağını umduğunu belirtti.

Denizcilikten emekli olacağım...

53 yaşındaki Win; “Yorgunum ve gemide çalışmak için hiç enerjim kalmadı. Eve gittiğimde denizcilikten emekli olacağım ”dedi.

31 yaşındaki ikinci mühendis Vinay Kumar ve geminin aşçısı 26 yaşındaki Monchand Sheikh ise gemideki yüksek sıcaklık, deniz havası ve tuzun neden olduğu sağlık sıkıntılarından usandıklarını dile getirdiler.

Bedenlerimiz zarar ve zihnimiz zarar gördü!

Kumar; “Bedenlerimiz ve zihnimiz zarar gördü... Fakat artık kızmıyoruz, sadece bunun bitmesini istiyoruz."

Bunun yanısıra İkinci mühendis Riasect Ali’nin eşinin kanser tedavisine ihtiyacı olduğu belirtilirken, Vinay Kumar'ın geçen ay Hindistan’daki büyükannesinin  Covid-19 nedeniyle vefat ettiği anlaşıldı.

Geminin yeniden yüzdürülmesinin haftalar aldığını belirten Kumar; ''Asla ayrılmayacağımızı düşündük. Nihayet denize dönebildiğimizde, hepimiz için büyük bir rahatlama oldu. O sırada uyuyordum ve geminin titremesiyle uyandım. Hareket etmeye başladığımızda hissettiğim inanılmaz bir duyguydu. Dubai'ye yelken açmak, cennetin kapılarını görmek gibiydi.'' ifadelerini kullandı.

Mürettebatın yaşı en küçük üyesi olan Nirmal Singh Bora'nın ise sadece 22 yaşında olduğu ve ilk işini Mt Iba'da yaptığı belirtildi.

Editör: TE Bilişim