Beklendiği gibi, Mauritius'ta kötüleşen hava koşulları, artık tamamen ikiye ayrılmış olan dökme yük gemisi Wakashio için sarf edilen kurtarma çabalarını engellemeye başladı.

Dalgalı denizler petrolü dağıtırken, petrolü kıyıya ulaşmadan tutması için yerleştirilen bariyerlerin bir kısmının konumunu bozdu bile.

Enkazdaki Smit kurtarma uzmanları, Fransa ve diğer ülkelerden gelen yetkililer, Uluslararası Denizcilik Örgütü ile birlikte Mauritius hükümetine yardımcı olmak için çalışıyorlar.

Hava koşulları tahliyeye izin vermiyor!

Smit, dalgalı denizlerin gemiden petrol ve yağ tahliye etmeyi çok tehlikeli hale getirdiğini söyledi. Tahliye operasyonlarına devam edileceği umuluyordu ancak hava koşullarının buna müsaade etmediği belirtildi.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron tarafından Mauritius'a gönderilen Fransa Bakanı Sébastien Lecornu da çalışmalara değindi. Karaya sıkıca bağlı kalan arka bölümden kısa bir mesafe ötede römorkörlerle güvence altına alınan pruva bölümü için planların hala değerlendirildiğini bildirdi.

Gemi okyanusa çekilerek batırılabilir!

Bakana göre, kopan pruva kısmını çekerek açık okyanusa götürüp batırmak ya da operasyonlara devam etmek için başka bir yere çekilmesi gibi planlar söz konusu. Bölgeyi şahsen gezdikten ve çevre felaketinin kapsamını gördükten sonra, bakanın uygun bir temizliğin en az 10 ay süreceğini tahmin ettiği bildirildi.

Mauritius Hükümeti tazminat çağrılarını sürdürürken, çeşitli uzmanlar sorumluluklar hakkında konuşmaya başladı. Bazı sigorta uzmanları, kaybın 500 milyon doları aşabileceğini öne sürmeye başladı.

Editör: TE Bilişim