Dünyanın en büyük deniz taşımacığı şirketlerinden Maersk, 2023'te faaliyete geçmesi beklenen ve siparişini bu yıl verdiği 2.000 teu'luk metanol yakıtlı bir feeder vessel (besleyici gemi) ile karbondan arınma planlarını resmi olarak hızlandırdığını açıkladı. 

Tüm gemileri çift yakıt teknolojisiyle donatılacak!

Dünyanın en büyük konteyner hattı Maersk Line aynı zamanda, sahip olduğu tüm yeni inşa gemilerin çift yakıt teknolojisine sahip olacağını belirtti.

Ulaşılması zor fakat ulaşılabilir hedefimiz: Karbon nötr bir filo!

Maersk A.P. Moller CEO'su Søren Skou; "A.P. Moller - Maersk’in amacı, müşterilerimizin de bizden beklediği üzere küresel deniz taşımacılığının ve küresel tedarik zincirinin karbondan arındırılmasına öncülük etmektir. Gelecekte ihtiyaç duyacağımız karbon nötr yakıtların pratik, teknik ve güvenlik sorunlarını çözmek için çalışıyoruz. 2050 yılına kadar karbon nötr bir filoya sahip olma arzumuz, 2018'de duyurduğumuzda aya roket fırlatmaktan farksızdı. Bugün bunu ulaşılması zor ama ulaşılabilir bir hedef olarak görüyoruz” ifadelerini kullandı.

Maersk’in metanol tahrikli feeder gemisinin muhtemelen Avrupa’da konuşlandırılacağı belirtiliyor. Gemi, standart VLSFO (very low sulphur fuel oil) ile çalıştırılabilecek ancak belirtilen plana göre ilk günden itibaren gemi, karbon nötr e-metanol veya sürdürülebilir biyo-metanol ile çalıştırılacak.

Hem metanol yakıtlı feeder gemisi hem de gelecekteki yeni inşa gemilerde çift yakıtlı motor teknolojisi bulundurma kararı, Maersk’in devam eden korbon nötr filo değişiminin bir parçası olduğu vurgulanıyor.

Detaylar henüz açıklanmadı!

Çığır açacak geminin nerede ve ne zaman inşa edileceğinin detayları henüz kamuoyuna açıklanmadı. Splash247 isimli haber sitesinin bildirdiğine göre Maersk sözcüsü bugün: “Konsept tasarım tamamlandı, şu anda ekipman tedarikçileri ve tersaneler ile görüşmelerimiz devam ediyor.'' ifadelerini kullandı.

Geleceğin deniz yakıtları metanol, alkol-lignin ve amonyak!

Maersk bugün, metanol, alkol-lignin ve amonyağı denizciliğin geleceğe yönelik birincil yakıt adayları olarak gördüğünü yineledi.

Sektör devlerinden sürdürülebilir yakıtlar için tesis!

Maersk de dahil olmak üzere Danimarka taşımacılık sektöründeki en büyük isimlerden bazıları, yenilenebilir metanol üretmek için geçen yıl güçlerini birleştirmişti. Maersk, DSV Panalpina, Ro-Ro operatörü DFDS, Scandinavian Airlines ve Ørsted, sürdürülebilir yakıtlar üretmek için endüstriyel ölçekte bir üretim tesisi geliştirmek için ortaklık kurdu.

Maersk tarafından yenilenebilir metanolun geleceğin deniz yakıtlarından biri olmasındaki önemli nedenlerden bazılarının, şirketin 2019'da yaptığı açıklamada söylediği üzere, normal sıcaklıkta sıvı halde olması, mevcut pazarlara sahip olması, uygulama tekniklerinin bilinmesi ve genişletilebilecek bir altyapıya sahip olması gibi nedenler var. Aynı zamanda çok zehirli bir ürün olmadığının altı çiziliyor.

Maersk endüstri liderliğini bir kez daha gösterdi!

Metanolün başta denizcilik ve diğer ulaşım türlerinde yakıt olarak benimsenmesini savunan Metanol Enstitüsü, bugün feeder gemi haberini memnuniyetle karşıladığını açıkladı. Metanol Enstitüsü COO'su Chris Chatterton "Maersk, karbon nötr stratejisinde önemli bir adım atarak yenilenebilir metanolü benimseyerek endüstri liderliğini bir kez daha gösteriyor." ifadelerini kullandı.

Editör: TE Bilişim