ICC Uluslararası Denizcilik Bürosu (IMB), korsan saldırıları ve silahlı soygun vakalarının 27 yılın en düşük seviyelerinde olduğunu bildirdi.

IMB, 2021'in ilk yarısında, 1994'ten bu yana bir yılın ilk yarısında bildirilen en düşük vaka sayısı olduğunu açıkladı. Ancak IMB Gine Körfezi başta olmak üzere dünyanın belirli bölgelerinde denizciler için risklerin devam ettiği konusunda uyardı.

2021 yılının ilk altı ayında gemilere karşı 68 korsan saldırı!

IMB'nin en son küresel korsan aktivitesi raporunda, geçen yılın aynı dönemindeki 98 vakaya kıyasla, 2021 yılının ilk altı ayında gemilere karşı 68 korsan saldırısı ve soygun girişimi yaşandığı ifade ediliyor. IMB'nin Korsanlık Raporlama Merkezi (PRC), olayların 61 gemiye denk gelen yüzde 91'inde korsanların gemilere bindiğini vurguladı. Ayrıca Ocak 2021'den bu yana dört saldırı girişiminde bulunulduğu, iki gemiye ateş açıldığı ve bir geminin kaçırıldığı belirtiliyor. Rapor edilen olaylardaki genel düşüşe rağmen, mürettebata yönelik şiddet 50 mürettebatın kaçırılması, saldırıya uğraması, öldürülmesi ve rehin alınması ile şiddetini artırarak devam ediyor.

IMB'ye göre, rapor edilen tüm olayların yüzde 32'sinin Gine Körfezi'nde meydana gelmesi nedeniyle Gine Körfezi denizciler için özellikle tehlikeli olmaya devam ediyor. 2021'in ilk yarısında bölgede 50 mürettebat kaçırıldı ve Türk sahipli gemiye yapılan saldırıda azeri bir mürettebat üyesi hayatını kaybetti.

Ancak bu rakamlara rağmen son çeyrekte Gine Körfezi'nde kaydedilen adam kaçırma vakalarının sayısı 2019'un ikinci çeyreğinden bu yana en düşük seviye olarak kaydedildi. IMB, korsanların bölgede faaliyet gösteren her tür gemiyi hedef almaya devam ettiği konusunda uyarıyor.

Denizciler için risk hala devam ediyor!

IMB Direktörü Michael Howlett, "IMB, Gine Körfezi'ndeki korsanlık ve silahlı soygun faaliyetlerinin azalmasını memnuniyetle karşılasa da, denizciler için risk hala devam ediyor.'' ifadelerini kullandı.

Singapur Boğazı'nda faaliyet gösteren gemiler de tehlike altında!

IMB ayrıca Singapur Boğazı'nda faaliyet gösteren gemilerin de tehlike altında olduğunu vurgulamakta. 2021'in ilk altı ayında IMB'ye on altı saldırı vakası bildirildi. 2020'nin aynı döneminde ise Singapur Boğazı'nda 11 saldırı vakası bildirilmişti.

Peru'da vaka sayısında iki kat artış

Rapor ayrıca Peru'daki Callao Anchorage'da yaşanan olaylardaki artışın altını çiziyor. 2019 ve 2020'nin ilk yarısı ile karşılaştırıldığında, IMB, 2021'de bildirilen toplam dokuz vaka ile birlikte vaka sayısında iki kat artış olduğunu bildiriyor.

Editör: TE Bilişim