Kırım-Suriye gemi seferleri başlıyor

Sputnik'te yer alan habere göre Suriye ile Kırım arasında bu ay gemi seferleri başlıyor. Anlaşmaya göre Suriye, Kırım'dan tahıl ithal edecek ve Kırım'a zeytinyağı, zeytin, narenciye, çeşitli sebze, meyveler ve fosfat gönderecek.

Ocak ayı itibariyle Suriye, Kırım'dan tahıl ithal edecek ve karşılığında Kırım'a zeytinyağı, zeytin, narenciye, çeşitli sebze, meyveler, pamuklu kumaşlar ve fosfat verecek. Taraflar arasında anlaşmaya göre, Suriye'nin yeniden yapılanmasında da Kırım görev alacak. Suriye'ye üst demiryolu rayları, şalterleri, depolar ve yükleme terminalleri Kırım'dan gidecek. Söz konusu anlaşmanın detaylarını ve olası geleceğini Kırım Tatar Kültür Dernekleri Federasyonu ve Kırım Kalkınma Vakfı Genel Başkanı Ünver Sel, Sputnik'e anlattı.

‘KIRIM VE SURİYE ARASINDAKİ GEMİ SEFERLERİ BU AY BAŞLIYOR'

Kırım Cumhuriyeti Lideri Sergey Aksenov'un Ekim 2018'de, Suriye'ye giderek Şam yönetimiyle gıda ürünleri ve elektrikli aletler sevk etmek ve karşılığında narenciye ve fosfat ithal etmeye için önemli temaslarda bulunduğunu hatırlatan Kırım Tatar Kültür Dernekleri Federasyonu ve Kırım Kalkınma Vakfı Genel Başkanı Sel "Kırım Lideri Sayın Aksenov'un başkanlığında Bakanlar Kurulu, bürokrat ve milletvekillerden oluşan bir heyet Şam'a giderek iki ülke arasında nasıl kültürel, siyasi ve ekonomik işbirliği geliştirilebileceğini masaya yatırmışlardı. Çeşitli müzakereler sonucunda varılan anlaşmalar neticesinde bu ay itibariyle Kırım ve Suriye arasında gemi seferleri başlıyor" dedi.

‘SURİYE FOSFATI DÜNYAYA KIRIM ÜZERİNDEN ULAŞACAK'

Nisan 2019'da gerçekleşecek olan Yalta Uluslararası Ekonomi Forumu'nda (YIEF) Kırım ve Suriye arasındaki ilişkilerin detaylı şekilde ele alınacağını ve foruma Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın da gelebileceğine işaret eden Sel "Nisan 2019'da gerçekleşecek foruma Şam'dan büyük bir heyet gelecek ve Kırım-Suriye heyetleri arasında kapsamlı anlaşmalar imzalanacak. Hatta Suriye Lideri Sayın Esad da bu foruma katılabilir. Zira kendisi de davet edildi. Neticede Suriye'de Batı ve özellikle de ABD'nin öncülüğünde bir kriz yaratıldı, ülke karıştırıldı. Devlet Başkanı Beşar Esad bu krizden güçlenerek çıktı. Suriye'nin lideriyken, ülkenin kurtarıcısı durumuna geldi. Suriye önümüzdeki dönemde büyük bir kalkınma yaşayacaktır. Keza Kırım da öyle… Bu sebeple iki ülke de birbirinin kalkınmasında rol oynayacak" ifadelerini kullandı.

‘BU ANLAŞMALAR HEM KIRIM'IN HEM RUSYA'NIN GELİŞİMİNE KATKI SAĞLAYACAK'

Sel "Şam'la Kırım arasında yapılan bu anlaşma, önceliği olan bir anlaşma. Çünkü Rusya ile Şam'ın ekonomik temaslarında Kırım'a bir öncelik verilmiş durumda. Yani Kırım da, Rusya ile Suriye'nin ekonomik ilişkilerinin gelişmesinde bir inisiyatif almış oluyor. Çünkü Rusya'nın dünya limanlarına açıldığı yer Kırım'dır. Kırım'ın Sivastopol, Kerç, Kefe ve Feodosya limanlarının dünya pazarlarıyla bağlantıları hem Rusya hem de Kırım'ın gelişmesine katkı sağlayacaktır" dedi.

‘TÜRKİYE, KIRIM'LA TİCARET YAPMAYARAK HER YIL 250-300 MİLYON KAYBEDİYOR, BU DEĞİŞMELİ'

Bu süreçte Kerç Limanı'nın da önemine işaret eden Sel "Kerç Limanı, deniz derinliği itibariyle büyük gemilerin rahat yanaşacağı ve soğuk hava şartlarında donma riskinin olmadığı bir liman. Türkiye'den de yakın zamanda Kerç Limanı'na Karadeniz'den bağlantılar başladı. Bunların tarifeli seferlerle sürekli hale getirilmesi önemli. Çünkü Türkiye de, Kırım'la ticaret yapmaması sebebiyle her yıl 250-300 milyon dolarlık kayıp yaşıyor. Örneğin Kırım'ın Suriye'den alma konusunda anlaştığı, zeytin, zeytinyağı ve narenciye önceki yıllarda Türkiye'den gidiyordu. Ancak Türkiye bu ürünleri Kırım'a ithal etmeyince, Kırım da başka arayışlara girdi. Netice ambargonun kimseye faydası yok. Ambargo hem insanlığa hem de ekonomi gerçeklerine aykırı. Taraflar, sorunlarını masada çözmeli ki ben de 2019 için umutluyum. Önümüzdeki süreçte tarafları ticari anlamda birbirine yaklaştıracak gelişmeler yaşanabilir" diye ekledi.

Editör: TE Bilişim