İran Devrim Muhafızları Ordusu Deniz Kuvvetleri Basra Körfezi'nde Güney Kore'ye ait petrol tankerine el koymuş, yapılan açıklamada, Güney Kore bandıralı tankere petrol kirliliği ve çevreye verdiği zarar gerekçesiyle el konulduğu ifade edilmişti. Ancak gemi sahibi olan Busan merkezli DM Shipping bu iddiaları yalanlamıştı.

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Said Hatipzade, Güney Kore'ye ait geminin İran Devrim Muhafızları Deniz Kuvvetleri Komutanlığı tarafından alıkonulmasının tamamen teknik bir mesele olduğunu belirterek; "Bu istisnai bir durum değil. Daha önce diğer ülkelerin sularında da birçok kez buna benzer durumlar yaşanmıştır ve bu oldukça normaldir. İran da diğer ülkelerde olduğu gibi deniz ortamının kirlenmesine karşı oldukça duyarlı. Bu nedenle bu konuyla yasalar çerçevesinde ilgileneceğiz" ifadelerini kullanmıştı.

Mürettebat serbest, kaptan İran'da kalacak!

Yabancı basında yer alan güncel haberlere göre İran'ın güneyindeki Bender Abbas Limanı'na çekilen petrol tankerinin tutuklu Koreli mürettebatının evlerine dönmesine izin verildiği açıklandı. Ancak hakkında devam eden dava nedeniyle Hankuk Chemi’nin kaptanının İran’da kalacağı belirtildi. Geminin ayrılmasına izin verileceği tarih ise belirsizliğini koruyor.

İran sözcüsü "Güney Kore hükümetinin talebi üzerine, Basra Körfezi'nde çevre kirliliğine neden olduğu suçlamasıyla gözaltına alınan Kore gemisinin mürettebatına, İran'ın sergilediği insani tutum ile ülkeden ayrılma izni verildi." dedi. İran dışişleri gemi kaptanı aleyhindeki davanın devam ettiğini ekledi.

Bakan Yardımcısı Arakçi ise İran'ın Güney Kore tarafından bloke edilen 7 milyar dolarlık fonuna işaret ederek, "Güney Kore, ABD yaptırımlarımdan korktuğunu ifade ederek, hukuka aykırı bir şekilde 2,5 yıldır İran'a ait fona el koyuyor. Bu kabul edilemez ve açıkça ABD baskısını kabul etmek anlamına gelir. İki ülke arasında ilişkilerin yeniden gelişmesi ancak bu sorunun çözümüyle anlam kazanabilir" ifadelerini kullandı.


İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Abbas Arakçi ayrıca, ABD yaptırımları nedeniyle Güney Kore'nin İran'a ait fonu verememesini siyasi zayıflık şeklinde nitelendirerek, "İki ülke arasındaki ilişkilerde Güney Kore'den beklentimiz bu sorunu ciddiye almaları ve çözmeleridir.'' ifadelerini kullanmış ve alıkoyma meselesinin aynı zamanda ABD yaptırımları nedeniyle Güney Kore tarafından bloke edilen 7 milyar dolarlık fona gönderme yapmıştı.

Güney Kore Dışişleri Bakanlığı, "Denizcilerin serbest bırakılmasının iki ülke arasındaki güveni yeniden tesis etmek için önemli bir ilk adım olduğu ve Güney Kore bankalarında donmuş İran varlıkları sorununu çözmek için çalışacağız." açıklamasını yaptı.

Editör: TE Bilişim