ICC Uluslararası Denizcilik Bürosu'nun (IMB) son güncellemesinde, gemilere ve mürettebata yönelik silahlı soygunlar ve korsan saldırıların 2021'in ilk dokuz ayında yaklaşık 30 yılın en düşük seviyesine ulaştığı belirtildi. Diğer yandan büro, korsanlıkla mücadeleye devam edilmesi gerektiğini belirterek kayıtsızlığa karşı uyarıda bulundu.

Gine Körfezi'inde 2021'in ilk dokuz ayında 28 korsan saldırı!

Yakın geçmişte korsan saldırılar nedeniyle en çok dikkat çeken konumlardan biri olan Gine Körfezi'inde suç oranlarında keskin düşüşler gözlemleniyor. IMB, 2020'nin aynı döneminde 46 olaya kıyasla, 2021'in ilk dokuz ayında 28 korsan saldırı ve silahlı soygun vakası bildirdi. 

Yine Gine Körfezi'nde, 2020'nin üçüncü çeyreğinde beş ayrı olayda 31 mürettebat üyesi kaçırılırken, 2021'in 3. çeyreğinde yalnızca bir mürettebat üyesinin kaçırıldığı bildirildi.

Güvenlik önlemleri iki katına çıkarılmalı!

ICC Uluslararası Denizcilik Bürosu Direktörü Michael Howlett, “Gine Körfezi'ndeki korsan saldırıların ve silahlı soygunların azalmasını ve bölgedeki denizcilik yetkililerinin gösterdiği çabaları memnuniyetle karşılıyoruz. Ancak, bölge genelinde denizcilerin sürekli güvenliğini sağlamak için sürekli bir çaba gösterilmesi gerekiyor. Kıyı Devletleri, korsanlık ve silahlı soygun olaylarının azalmaya devam etmesini sağlamak için koordinasyon ve güvenlik önlemlerini iki katına çıkarmalıdır.”

Endonezya'da 1993'ten bu yana en düşük seviyesinde!

IMB ayrıca Endonezya sularında gerçekleşen olay sayısında gözle görülür bir azalma olduğunu vurguladı. Veriler 2020'nin aynı döneminde 23 olayla karşılaştırıldığında, 2021'in ilk dokuz ayında yalnızca 6 olayın rapor edildiğini gösteriyor. Endonezya Deniz Polisi tarafından uygulanan politikaları ve proaktif müdahale önlemlerini öven IMB; "Bu, 1993'ten bu yana Endonezya sularında bildirilen en düşük toplam korsanlık ve silahlı soygun sayısı.'' ifadelerini kullandı.

Singapur boğazlarında 20 silahlı soygun: 1991'den bu yana kaydedilen en yüksek sayı!

Rapor, geçmişteki en tehlikeli konumlardan bazılarında güçlü düşüşlerin altını çizerken, Singapur boğazlarındaki artışa ve Peru kıyılarındaki endişelere de dikkat çekiyor. Singapur Boğazları 20 silahlı soygun vakası bildirdi ki bu 1991'den bu yana kaydedilen en yüksek sayı. Diğer yandan bu saldırıların düşük profilli korsanlar tarafından gerçekleştirilen fırsatçı saldırılar olduğunun altı çiziliyor. Ancak IMB faillerin yine de denizciler ve gemiler için tehdit oluşturduğu konusunda uyarıyor. Yaşanan saldırılaraın dördünde mürettebat ya tehdit edildi ya da saldırıya uğradı.

Peru'da da artış gözlemlendi!

Peru'daki Callao demir sahası 2021'de bildirilen 15 saldırı ile korsanlık faaliyetlerinde artışa tanık olan başka bir konum oldu. Bu, 1991'den bu yana en yüksek sayı olarak raporda yerini aldı. Singapur boğazlarında olduğu gibi, bu olaylar düşük profilli korsanlar tarafından gerçekleştirilen saldırılar ancak IMB, bölgedeki saldırganların şiddetli saldırılar gerçekleştirme potansiyeline sahip olduğu konusunda uyarıyor.

Küresel anlamda toplam 97 korsan saldırı!

Küresel olarak bakıldığında bir yıl önce gerçekleşen 132 saldırıya kıyasla 2021'in ilk dokuz ayında toplam 97 korsan saldırı ve silahlı soygun gerçekleşti. 2021 seviyesi, 1994'ten bu yana bildirilen en düşük saldırı sayısı oldu. Ancak rapora göre olayların 85'inde korsanlar gemiye binmeyi başardı, iki gemiye ise ateş açıldı. Diğer yandan 2021'in ilk dokuz ayında sadece bir gemi kaçırıldı.

Denizcilere yönelik şiddet devam ediyor!

Bildirilen olaylar on yılların en düşük seviyelerine inmiş olsa da IMB denizcilere yönelik şiddetin yine de devam ettiğinin altını çizdi. En son IMB istatistiklerine göre küresel bazda toplam 51 mürettebat kaçırıldı, sekiz denizci rehin alındı, beş denizci tehdit edildi, üç denizci yaralandı, iki denizci saldırıya uğradı ve bir denizci öldürüldü.

Editör: TE Bilişim