İki ayrı grup, hurdaya çıkarılması planlanan emektar Brezilya uçak gemisini kurtarmak için son bir girişimde bulunmayı planlıyor.  Gruplardan birisi gemiyi müzeye dönüştürmek isterken diğeri Türk Donanması için bir eğitim gemisi haline getirilmesini istiyor.

Brezilya'daki Sao Paulo / Foch Enstitüsü, uçak gemisi Sao Paulo'nun söküm için Türkiye'ye gönderilmesi yerine yerine onu müzeye dönüştürmek istiyor.

Foch ismiyle 1963 yılında Fransız Donanmasında hizmete giren uçak gemisi, Clemenceau sınıfının ikinci gemisiydi. İnşaasına 1957'de başlamıştı.

Gemi, Fransız Donanmasının yeni uçak gemisi Charles de Gaulle'ün hizmete girmesiyle 2000 yılında hizmet dışı bırakıldı. Daha sonra Brezilya Deniz Kuvvetleri envanterine giren gemi yapılan anlaşmaya göre bir başka ülkeye satılamayacak ve Brezilya geminin "son kullanıcısı" olacaktı. Gemiye Brezilya makamları tarafından Sao Paulo adı verildi. Sao Paulo, Kasım 2000'de Brezilya Donanmasında hizmete girdi.

Brezilya, 2018'de gemiyi hizmetten çıkardıktan sonra, hükümet onu satma sürecini başlatırken, Sao Paulo / Foch Enstitüsü onu bir müzeye dönüştürmeye çalıştı. Hükümet geçen yıl alıcı bulamadı, ancak daha sonra gemiyi sökmek için yaklaşık 10,55 milyon real (1,85 milyon ABD Doları) karşılığında Türk şirketi Şok Denizcilik'e açık artırmada sattı.

Ancak Sao Paulo / Foch Enstitüsü pes etmedi.

Enstitü başkanı Emerson Miura, "Hikayemiz geminin satışı ile sona ermedi" diyor. "Sao Paulo uçak gemisinin hizmetten çıkarılması birçok insanı mutsuz etmiş görünüyor. Sao Paulo uçak gemisi (eski Foch) kendi kategorisindeki son gemi ve dünyanın en eski uçak gemilerinden biri olmaya devam ediyor. Açık artırma bildiriminde enstitümüzün satın alma işlemine katılması yasaklandı. "

Enstitü  gemiyi satın alıp müzeye dönüştürmek için yeni bir teklif hazırladığını sözlerine ekledi.

“Geminin müze haline getirilmesi onu sökmekten çok daha karlı ve faydalı olacaktır. Geminin bünyesinde insan sağlığı ve doğa için tehlikeli olan yaklaşık 600 ton asbest bulunuyor. Böyle bir anlaşma geminin söküm masraflarını azaltacaktır ayrıca gemiyi Akdeniz'e taşımak çok pahalı olacak. Şok Denizcilik ile iletişime geçmeye çalışıyoruz ”dedi.

Bu arada, Türk Deniz Kuvvetlerinden emekli bir amiral, Sao Paulo'nun hurda metal için sökülmek yerine yeniden donatılarak Türk Deniz Kuvvetleri personelini eğitmek için kullanılmasını istiyor. Söküm işlemi Aliağa ilçesinin gemi geri dönüşüm tesislerinde gerçekleştirilecek.

Şu anda Bahçeşehir Üniversitesi'nde küresel strateji merkezini yöneten emekli Amiral Cihat Yaycı, geçtiğimiz günlerde uçak gemisinin deniz eğitimi için yeniden faaliyete geçirilmesi fikrini ortaya attı.

“Bu gemiyi sökmek yerine, şu anda kullanılan farklı sistemlerle donatmalı ve ileriye dönük uçak gemisi personelinin eğitimine bugün başlamalıyız. Gelecekteki uçak gemisi için personelin eğitimine başlamak çok önemli. Sao Paulo'nun kaç yaşında olduğu önemli değil amaç bir uçak gemisinde görev yaparken  karşılaşılacak problemleri çözme, parçalara ayırma, kullanma şeklinde gemiyi bir eğitim materyali olarak kullanmak düşüncesidir. Bu noktada önemli olan deniz personelini bu platformda eğitmek ve uçak gemisi ile çalışma alışkanlığı kazanmak ”dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin I sınıf fırkateyni olan İstanbul için Ocak ayında yapılan kızağa koyma töreninde, Türk Donanması'nın yeteneklerini güçlendirmek için yerli uçak gemisi üretimine yönelik çalışmaları desteklediğini açıklamıştı.

Yaycı, “Sao Paulo'yu Türk Donanması için aktif olarak kullanmasak bile, sökmek, takmak, test etmek, , tamir etmek için simülatör olarak kullanılabilir” dedi. “Eğitim, mühendislik deneyimi, gözlem, inceleme için harika ve çok ucuz bir fırsat. Bu geminin fiyatı 1,9 milyon dolarken, benzer bir simülatörün maliyeti 30 milyon doların üzerinde. ” Ancak bazı savunma sanayii uzmanları, paranın mevcut projelere harcanmasının daha iyi olacağını savunarak, eğitim amaçlı bile olsa Sao Paulo'yu yeniden yapılandırmanın maliyet etkinliğini sorguluyor. Ayrıca geminin sorunlu bir geçmişi var. Mayıs 2005'te, makine dairesinin buhar ağında bir patlama meydana gelmişti. Tahrik sisteminde ciddi hasar oluşmuştu. Onarımların ardından ve 2013 yılında yeniden hizmete girmeye hazırlanan gemi, 2012 yılında büyük bir yangına daha maruz kaldı. Gemi Eylül 2016'ya kadar hala onarımdan geçiyordu; Brezilya Deniz Kuvvetleri Komutanı Eduardo Leal Ferreira, geminin tahrik sistemini yenilemek için planların yürürlükte olduğunu söyledi. Geminin uçuş fırlatma sistemlerinde de sorunlar olduğu bildiriliyor.

Buna ek olarak, Fransa ve Brezilya arasındaki orijinal anlaşma nedeniyle Türk hükümet yetkilileriyle yeniden müzakereler yapılıp anlaşmanın geminin satışıyla ilgili olarak bir başka ülkenin deniz kuvvetlerine satışına da olanak tanıyacak şekilde düzenlenmesi gerekiyor.

Türkiye'nin savunma sanayisi politikasını belirlemek ve yönetmekle görevli Türk Hükümeti Savunma Sanayii Başkanlığı Başkanı İsmail Demir, eski bir gemi üzerinde para ve zaman harcamaya gerek olmadığını söyledi. “Bir uçak gemisi inşa etmek, Türkiye'deki gemi inşa endüstrisi için çok büyük bir sorun değil".Gelecekte bunu gündeme alırsak, ilgili sistemler üzerinde en kısa sürede çalışmaya başlayacağız ”dedi.

Kaynak: Defensenews

 

 

 

 

Editör: TE Bilişim