Güney Kore merkezli deniz taşımacılığı devi HMM, 2021 için neredeyse on yıllık zararı telafi eden rekor kar bildirdi. Diğer yandan bu bilgi, hükümetin ülkenin en büyük konteyner taşımacılığı şirketini özelleştireceğine dair yeni spekülasyonlara yol açtı.

Gelir ve karlar rekor bir seviyeye ulaştı!

HMM sonuçlarını açıklarken, "Gelir ve karlar, 2021'de, öncelikle yüksek navlun oranları ve verimli filo operasyonları nedeniyle rekor bir seviyeye ulaştı. Güçlü pazar, şirketin 2021 gelirlerini ikiye katlayarak 11,5 milyar doların üzerine çıkarırken, net kâr 40 kattan fazla bir artışla 4,6 milyar dolara çıktı.'' ifadelerine yer verdi.

Şirket basınında, "Dördüncü çeyrek genellikle konteyner taşımacılığı işi için sezon dışı bir dönemdir, ancak Kara Cuma gibi büyük promosyonlar nedeniyle Asya-Amerika rotalarında artan yükler, taşımacılık talebini artırdı ve fiyatları yükseltti." denildi.  HMM, dördüncü çeyrekte gelirinin önceki yıla göre iki katından fazla arttığını bildirdi.

Özelleştirilmesine ilişkin spekülasyonlar yenilendi!

Bu rekor sonuçlar, Kore medyasının denizcilik şirketinin bekleyen özelleştirilmesine ilişkin spekülasyonların yenilenmesine yol açtı. Bankalar, son beş yılda şirketin operasyonlarını modernize etmesine ve verimliliği artırmasına yardımcı oldu. HMM, her biri 24.000 TEU kapasiteli 12 konteyner gemisinin yanında 2021'de filoya eklenen toplam 20 yeni gemi ile birlikte şu anda 800.000 TEU'nun biraz üzerinde toplam kapasiteye sahip. Şirketin 1 milyon TEU'ya genişlemeyi hedeflediği açıklandı. Ayrıca HMM Haziran 2021'de 12 yeni 13.000 TEU'luk konteyner gemisi siparişi açıklamıştı.

Kore hükümet yetkilileri, şirketin özelleştirilmesi için bir plan geliştirmek için tartışmaların sürdüğünü doğruladı. Okyanuslar ve Balıkçılık Bakanlığı müsteşarı, bir planın 2022'nin ilk çeyreğine kadar tamamlanmasını beklediğini söyledi.

Editör: TE Bilişim