Her gün 3 Aylan ölüyor

Mülteci krizinin sembolü haline gelen Suriyeli Aylan Kurdi’nin ölümünün ardından bir yıl geçse de, Avrupa yolunda can veren mültecilerin sayısı bir yılda yüzde 12,6 artış gösterdi
Bodrum kıyılarına vuran cansız bedeniyle mülteci krizinin simgesi haline gelen üç yaşındaki Suriyeli Aylan (Alan) Kurdi’nin, tüm dünyaya göz ardı ettiği utancı hatırlatmasının ardından tam bir yıl geçti. Ancak, sığınmacılara ilişkin farkındalık yaratan ve Avrupalı politikacıları, bu drama karşı alınması gereken önlemleri tartışmaya çağıran bu fotoğraf da gerçekleri değiştirmedi.
İngiltere merkezli uluslararası yardım kuruluşu Oxfam, trajedinin birinci yıl dönümünde çarpıcı veriler açıkladı. Buna göre göç yolunda ölen sığınmacıların sayısı bir yılda yüzde 20 arttı. Oxfam’ın Uluslararası Göç Örgütü’nün (IOM) rakamlarına dayandırdığı açıklamaya göre, dünya genelinde 1 Eylül 2015’ten bu yana hayatını kaybeden mülteci sayısı 5 bin 700’ü buldu. Geçen yıl 4 bin 664 olan bu rakam, yüzde 12,6 arttı. Alan Kurdi, dünyada “Aylan bebek” olarak tanınırken, babası oğlunun adının “Alan” olduğunu belirtip isminin doğru kullanılmasını istemişti.
Baba Kurdi: Avrupa kapılarını kapamasın 3 yaşındaki Suriyeli Alan’ın ölümünün birinci yıldönümünde babası Abdullah Kurdi, Avrupa ülkelerinden kapılarını mültecilere kapamamalarını istedi. Yaşadığı Kuzey Irak’ta BBC’ye konuşan Kurdi, Alan’la birlikte diğer oğlu Galib ve eşi Rihan’ı kaybetmenin acısını atlatamadığını belirtirken, yitirdiği ailesini her gün düşündüğünü söyledi ve ilk yıldönümün kendisi için ayrıca zor olduğunu ifade etti. Kurdi, “Bir an sanki tekrar kavuşmuşuz da beraber uyuyormuşuz gibi hissettim. Yıkıcıydı” dedi. 4 bin 181 mülteci can verdi 2016 yılı verileriyle mülteci krizi: - Göç yolculğunda her 80 dakikada bir mülteci hayatını kaybetti.
- Avrupa’ya geçişlerde 4 bin 181 mülteci can verirken, ölümlerin büyük kısmı Akdeniz’de kaydedildi.
- Bu yıl en çok can kaybı bin 133 kişiyle Mayıs ayında yaşanırken, Ağustos’ta bu rakam 44 olarak kaydedildi.
- Bu yıl 278 bin 327 sığınmacı Avrupa’ya deniz yoluyla ulaştı.
- Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) verilerine göre, her gün Akdeniz’i geçerek Avrupa’ya ulaşmaya çalışırken hayatlarını kaybeden 11 sığınmacının 3’ü çocuk.
- BMMYK verilerine göre, bir yılda en az bin sığınmacı çocuk Akdeniz ve Ege Denizi’nde boğularak can verdi.
- Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), Ocak 2015’den beri 500 bin sığınmacı çocuğun insan kaçakçılarının istismarına uğradığını açıkladı. - Türkiye, 2.5 milyon mülteciye ev sahipliği yaparak en çok mülteci ağırlayan ülke olurken, Hırvatistan 26 mülteciyle son sırada yer aldı.
- Alan Kurdi’nin hayatını kaybettiği 2 Eylül 2015 yılından bu yana “göçmen” ve “sığınmacı” kelimelerinin geçtiği Tweet sayısı bir önceki yıla oranla 4 kat arttı.
Editör: TE Bilişim