23 Mart'ta Süveyş Kanalı'nda karaya oturmasını izleyen dört aylık tutukluluk ve dava sürecinin ardından Ever Given konteyner gemisi Rotterdam'a ulaştı.

Hamburg kargosu Ever Utile ile taşınacak!

Gemi Perşembe günü erken saatlerde Rotterdam'daki ECT Delta terminaline geldi ve Salı gününe kadar limanda olacağı belirtildi. Geminin Hamburg'a giden kargosu iskelede boşaltılacak ve Ever Utile isimli diğer bir gemiye aktarılarak 2 Ağustos'ta Hamburg'a varacak.

Altı günlük bir çabanın ardından kurtarıldı!

Ever Given, Mart ayı sonlarında Süveyş Kanalı'nda karaya oturarak kanaldan geçen dünya deniz ticaretinin her iki yönde durmasına sebebiyet vererek kısa sürede herkesin bildiği bir isim oldu. Süveyş Kanalı İdaresi ve kurtarma ekipleri gemiyi kurtarmak için çalışırken milyarlarca dolarlık kargo geçici olarak bekletildi. Mega konteyner gemisi karaya oturduğu konumdan altı günlük bir çabanın ardından kurtarıldı.

Taraflar açıklanmayan bir miktarda anlaştılar!

Ancak geminin çilesi karaya oturduğu konumdan çıkarılıp tekrar yüzdürülmesiyle bitmedi. SCA, Ever Given'i gözaltına almak üzere bir mahkeme emri çıkardı ve gemi, yükü ve mürettebatı ile sahipleri serbest bırakılması için pazarlık ederken aylarca demirde kaldı. SCA başlangıçta, "itibari zarar" için 300 milyon dolar da dahil olmak üzere, kaza için yaklaşık 1 milyar dolarlık toplam tazminat talep etti. Müzakereler ve birkaç mahkeme duruşmasından sonra, talep taksitler halinde ödenecek 550 milyon dolara indirildi. Taraflar nihayetinde açıklanmayan bir miktar için anlaştılar - ilk talepten çok daha az olduğu söyleniyor - ve Ever Given 7 Temmuz'da Hollanda'ya yelken açtı.

Kargo sahipleri için sona ermiş değil!

Kargo sahipleri için ise hikaye henüz bitmiş değil. Armatör Shoei Kisen Kaisha, zayiat için genel ortalamayı açıkladı ve tüm kargo taraflarının konteynerlerini geri almak için mallarının değerinin yüzde bazında bir kısmını teminat olarak yatırmak zorunda kalacaklarını belirtti. Gemideki bazı kargoların mevsimlik veya bozulabilir nitelikte olması ndeniyle ise bu sevkiyatlar dört aylık bekleme süresi boyunca piyasa değerlerinin önemli bir kısmını kaybetti.

Editör: TE Bilişim