Ever Given'de taşınan kargonun sahipleri, Mısır mahkemelerinin Süveyş Kanalı İdaresi (SCA) tarafından açılan tazminat davasını incelemek için toplanacağı 20 Haziran pazar gününü bekliyor.

29 Mayıs'ta Mısır mahkemeleri, SCA ve armatör Shoei Kisen Kaisha'nın, geminin Mart ayında Süveyş Kanalı'nı kapatması nedeniyle açılan tazminat davasını ertelemişti. Bu süre içerisinde tarafların bir anlaşmaya varamaması üzerine kargo sahipleri mahkemenin, bir kısmının bozulabilir mallar içerdiği söylenen 18.300 konteynerin serbest bırakılmasıyla sonuçlanacak bir kararı umutla bekliyor.

780 milyon dolarlık kargo Mısır'da mahsur kaldı!

Dixons Carphone, IKEA ve Lenovo da, 780 milyon dolarlık kargo Mısır'da sıkışıp kaldığı için zarar eden şirketler arasında yer alıyor. Mal sahipleri mallarını geri almak için müşterek avarya teminatı ödemek zorunda kalacaklar, ancak gemi serbest bırakılıncaya veya başka bir çözüm bulununcaya kadar bu mallar teslim edilemeyecek.

Mahkemeler SCA'ya mega konteyner gemisini alıkoyma yetkisi verdiği tarihten bu yana Ever Given ve taşıdığı kargosu kanalın Great Bitter Lake bölgesinde tutuluyor. Ever Given'in sigortacısı UK Club, ciddi ve yapıcı müzakerelerin sürdüğünü ve ilgili tarafların yakın gelecekte bir çözüm umduğunu açıkladı.

Diğer yandan SCA, önceki 916 milyon dolarlık talepte yaşadığı baskı nedeniyle yüzde 40'lık bir indirime giderek 550 milyon dolarlık tazminat talep ettiğini açıklamıştı. Yetkili makam, geminin ayrılmasına izin vermek için 200 milyon doları peşin olarak kabul edeceğini ve kalan 350 milyon doların daha sonra teminat mektupları ile ödenebileceğini bildirdi.

Editör: TE Bilişim