Hindistan denizcilik birliğinin çağrısına göre, bir grup Hintli denizci Çin kıyılarında gemilerinde sıkışıp kaldı. Denizcilerin gemilerinde mahsur kalmasının iki nedeni olduğu belirtiliyor. Çin ile Avustralya arasında kömür ithalatını engelleyen siyasi bir çıkmaz ve mürettebat değişimini engelleyen Covid19 kısıtlamaları.

IMO'ya ve Çin makamlarına 10.000 e-posta!

Hindistan Ulusal Denizciler Sendikası (NUSI), insani krizi vurgulamak için Uluslararası Denizcilik Örgütü'ne (IMO) ve Çin makamlarına 10.000 e-posta mesajının gönderilmesini istiyor. Sendikanın çabası ve mahsur kalan denizcilerin aile üyelerinin de dikkatleri denizde mahsur kalan mürettebat üyelerine çekmesiyle olay sosyal medyada yankı uyandırdı.

Covid-19 nedeniye mürettebat değişiklikleri zorlaşsa da bu durumun öncelikle kömür ithalatı konusundaki siyasi bir anlaşmazlığa bağlı olduğu anlaşılıyor.

Çin, Avustralya'dan 40 milyon tona kadar tedarik ettiği kömür ile dünyanın en büyük kömür ithalatçılarından biri. Ancak Haziran ayından itibaren, kömürün kuzey Çin'deki Jingtang limanına gelişini ve boşaltılması engellenmeye başladı. Bloomberg tarafından yapılan bir analizde, limanın açıklarında demirleyen 20 veya daha fazla gemide iki milyon ton kadar kömürün sıkışıp kalmış olduğu tahmin ediliyor.

Mürettebatın 20 aydır gemide!

NUSI, soruna dikkat çekmek için 179.250 dwt Capesize dökme yük gemisi Jag Anand gösteriyor. Sendika, 10 Kasım'da yayınladığı temyiz başvurusunda, bu gemide mahsur kalan 23 denizci olduğunu söylemiş. Sendika, mürettebatın bir kısmının 20 aydır, 15'inin en az 16 ay ve kalan 8'inin de en az 13 aydır gemide olduğunu belirtiyor.

Denizcilerden birinin karısı ve diğerinin kuzeni, sosyal medyada akrabalarının durumuna dikkat çekerek kendi mesajlarını yayınlayarak temyize katıldılar. 

Denizcilik şirketleri, Çin'deki Hindistan Büyükelçiliği ve Hindistan Hükümeti, Çinli yetkilileri gemilerin mürettebat değişikliklerini gerçekleştirmesine izin vermeye çağırdı. Bu itirazların hepsinin başarısız olduğunu söyleyen NUSI, şimdi herkesi IMO'ya yazdığı "Yüzer Hapishane" başlıklı e-postayı göndermeye çağırıyor: "Yalvarmıyoruz, ancak IMO'dan acil müdahale talep ediyoruz..."

Çin dışişleri bakanlığından bir sözcü ise, Çin'in gemilerin liman bölgesini terk etmesini engellemediğini söyleyerek yanıt verdi.

Editör: TE Bilişim