Lübnan Gümrük İdaresi genel müdürü Badri Daher, pazartesi günü adli makamlar tarafından uzun bir oturumda sorgulandı. Devlete ait Ulusal Haber Ajansı'na göre Badri Daher, sorguya çekildikten sonra tutuklandı.

4 Ağustos'ta meydana gelen büyük patlama, limanın merkezini ve çevresindeki rıhtımı harap etmiş, bir mil ötedeki binalarda dahi yapısal hasara neden olmuştu. Bugüne kadar 6.000 kişi yaralandı ve kaydedilen 180 ölüm oldu. 30 kişi ise hala kayıp.

Yangın kaynakçı ekibinden çıktı!

ABD istihbaratı, aşırı ihmalden yaygın olarak şüphelenilmesine rağmen, patlamanın kaza sonucu olduğunu değerlendirmişti. 2013 yılında Beyrut'a 2,750 ton patlayıcı nitelikli amonyum nitrat kargosu, onarım için limana çekilen bir yük gemisi olan Rhosus ile gelmişti.

Gemi, eksiklikleri nedeniyle gözaltına alındı ​​ve bu süreçte sahibi gemiyi terk etti. 2014 yılında liman, kargoyu güvenli bir şekilde muhafaza etmek yerine tahıl silosu iskelesindeki Depo 12'ye taşıdı. 4 Ağustos’a kadar gizemini koruyan bir diğer şey ise yangının nasıl çıktığıydı. Daha sonra edinilen bilgilere göre yangını bir kaynakçı ekibi onarım yaparken çıkardı. 

Lübnan'ın ekonomisine ve toplumuna verilen zarar çarpıcı

BM'ye göre Beyrut'ta 40.000 bina hasar gördü ve yaklaşık 70.000 kişi işten çıkarıldı. Lübnan hükümeti resmen istifa etti, ancak Başkan Mişel Aoun istifa etmeyi reddetti ve aynı bakanlar "bekçi" sıfatıyla konumlarında kaldılar. Yabancı uzmanlar, patlamanın koşullarıyla ilgili soruşturmada Lübnanlı yetkililere yardım ediyor, ancak Aoun, uluslararası bağımsız soruşturma çağrılarına direniyor.

Editör: TE Bilişim