Akdeniz'deki göçmen krizi, denizde mahsur kalan iki kurtarma gemisinin güvertelerinde bekleyen 800'den fazla göçmeni kabul edecek bir liman arayışıyla büyümeye devam ediyor.  Afrika'dan kaçan göçmenlerin çoğunluğunu alan İtalya, Avrupa Birliği'nin diğer üyelerine kurtarmalara yardım etmeleri ve aşırı şekilde artan sayıdaki mültecilerin bir kısmını almaları için çağrıda bulunuyor.

Ocean Viking 555, Sea Watch 3 257 kişiyi kurtardı!

İnsani yardım STK'sı SOS Mediterranee'e kiralanan Ocean Viking ve STK Sea-Watch International için çalışan 48 yaşındaki bir tedarik gemisi olan Sea Watch 3, güvertelerindeki 800 kadar mülteciyle Akdenize mahsur kalmış vaziyette. Ocean Viking altı kurtarma operasyonunda küçük teknelerden toplam 555 kişiyi kurtarırken, Sea Watch 3'ün beş kurtarma operasyonu sonucunda 257 kişiyi kurtardığı belirtiliyor.

Her iki gemide de son birkaç gün içinde tıbbi acil durumlar yaşandığı ve bölgedeki yetkililerden yardım istendiği belirtildi. İtalyan Sahil Güvenlik'in hamile bir kadını Ocean Viking'den tahliye ettiği bildirildi. Diğer yandan Sea-Watch, toplam yedi kişi için iki tıbbi tahliye yapıldığını açıkladı. Alman STK, gemisinde hala 70 reşit olmayan göçmenin olduğunu bildiriyor ve hava koşullarının giderek kötüleşmesinin mültecilere bakmayı zorlaştırdığından şikayet ediyor.

''Bu sıcakta durum her geçen gün daha da kötüleşebilir!''

Ocean Viking arama ve kurtarma koordinatörü Luisa Albera, "Güvertedeki kapalı alandaki bu sıcakta durum her geçen gün daha da kötüleşebilir" dedi. Hdiğer yandan her iki gemideki sağlık ekipleri, hayatta kalanların çoğunun kurtarıldığında bitkin olduğunu ve kırılgan durumda olduklarını bildiriyor. Birçoğu genel vücut ağrısından, yakıt yanıklarından ve deniz tutmasından muzdarip.

SOS Mediterranee, 5 Ağustos'ta yayınlanan bir bildiride, "Bugün, okyanus Viking'in, gemide hayatta kalan 553 kişi ile Orta Akdeniz'in uluslararası sularında güvenli bir liman beklediği ve karaya çıkmaları için görünürde bir çözüm bulunmadığının dördüncü günü!" ifadeleri yer aldı.  Sea-Watch ve SOS Mediterranee AB Üye Devletlerini ve denizcilik makamlarını daha fazla gecikme olmaksızın güvenli bir liman tayin etmeye çağırıyor.

Diğer yandan İtalya İçişleri Bakanlığı AB'ye, üye devletlerin, Avrupa STK gemilerine güvenli ve COVID-19 önlemleriyle uyumlu bir yanaşma sağlamasını içeren mekanizmanın devreye sokulması için resmi bir talepte bulundu.

Editör: TE Bilişim