ABD Hazine Bakanlığı Yabancı Varlık Kontrol Ofisi (OFAC), Devlet Başkanı Beşar Esad rejiminin desteğiyle Suriye'nin petrol üretim ağını yeniden kurma çalışmalarına yaptırımlar uyguladı. Yaptırımların, aralarında Suriye'nin petrol rafinerilerine, petrol terminaline ve Lübnanlı bir nakliye şirketine bağlı şirketler de dahil olmak üzere yedi kişi ve 10 kuruluşa uygulanacağı bildirildi.

Hazine Bakanlığı sözcüsü yaptırımları duyururken yaptığı konuşmada, yaptırımların Esad rejiminin halkına karşı yürüttüğü savaşı durdurmaya zorlama yönündeki uluslararası çabalar arasında yer aldığını ve BM Güvenlik Konseyi'nin Suriye'deki çatışmaları barışçıl, siyasi bir yolla çözüme ulaştırmakta kararlı olduğunu dile getirdi.

Bakan Steven T. Mnuchin; "Hazine Bakanlığı, rejimin uyguladığı baskı için Esad rejimine ve destekçilerine ekonomik baskı uygulamaya devam etmeye kararlı" dedi.

Bu eylemlerle ABD hükümeti, rejim sadıklarını Esad'ı desteklemeye devam etmekten alıkoymaya ve caydırmaya ayrıca gelecekteki petrolden elde edilen gelirin Esad rejiminin savaş sandığına akışını engellemeye çalıştığını belirtiyor.

Yaptırımların hedefleri arasında Suriye'nin Arfada Petroleum Anonim Şirketi ve Lübnan merkezli Sallizar Shipping yer alıyor. İki şirketin Suriye petrol sektörünü geliştirmek için Suriye Hükümeti ile önemli sözleşmeleri olduğu bildiriliyor.Uzun vadeli planlar arasında ise Suriye'de iki yeni petrol rafinerisinin kurulması var. Arfada ve Sallizar, Tartus petrol terminalini geliştirmek ve genişletmek için Suriye Petrol Bakanlığı ve PERD ile de bir anlaşmaya varmıştı.

OFAC, aralarında Arfada'nın yüzde 33 hissedarı olan Suriyeli bir işadamı Hussam el-Qaterji'nin yanı sıra Sallizar'ın dört kurucusundan ikisi olan Kemal Imad al-Din al-Madani ve Tarık Imad al-Din al-Medani'nin de aralarında bulunduğu kişilere ceza verdi. Yaptırımlara dahil olan diğer hükümet yetkilileri Suriye Hava Kuvvetleri İstihbarat ve Siyasi Güvenlik Müdürlüğü başkanları ve milletvekilleri oldı.

Editör: TE Bilişim