"Burada sefil hayatlar yaşıyoruz"

İran Bander Abbas açıklarında demir atmış Tanzanya bayraklı dökme yük gemisi MV AIZDIHAR'ın (IMO 8906846) terk edilmiş 19 mürettebatı, yiyecek, su ve yakıtlarının hızla tükendiğini ve acilen yardıma ihtiyaç duyduklarını STK kuruluşu Human Right At Sea (Denizde İnsan Hakları) ile temasa geçerek bildirdi.

Çaresiz durumdalar!

28 Şubat 2020'den bu yana 14 ay boyunca terk edilen, fakat ancak sekiz ay sonra 20 Ekim 2020'de ILO veri tabanına bildirilen 10 Hintli, 2 Suriyeli, 5 Bangladeşli ve 2 Pakistanlı 19 denizciden oluşan mürettebatın acilen yardıma ihtiyaç duyduğu ve çaresiz durumda oldukları belirtiliyor.

7 Mart 2020'den beri gemide bulunan 4. Mühendis Sahil Singh Hras, gemi sahibinin herhangi bir maaş ödemediğini belirterek; "Burada sefil hayatlar yaşıyoruz..." dedi.

Mürettebat, çeşitli ilgili devlet yetkililerinin yanı sıra ILO, ITF ve ISWAN ile temasa geçti. Gemi sahibi ile kurulan temasın sonuca varmadığı,  hem mürettebat hem de aileleri için devam eden zorlukların giderek arttığı belirtildi.

''İntihar durumunda Sea Ocean Queen Shipping'i sorumlu tutuyorum!''

Kaptan, 27 Şubat 2021'de ILO'ya yaptığı açıklamada: “Mürettebatın yakın aile üyelerinden bazıları vefat etti ve buna rağmen gemiden inemiyorlar. Sea Ocean Queen Shipping'i bu barbarca eylemden ve ayrıca mürettebatın intihar etmesi durumunda tamamen sorumlu tutuyorum. "

ITF tarafından ILO veri tabanına yapılan son güncellemeye göre gemi şu anda İran'ın Bandar Abbas limanında bulunuyor. Güncellemede; ''Gemi sahipleri mürettebata 198 bin ABD doları tutarındaki maaşları ödemedi ve 12 mürettebatı ülkelerine geri gönderdi. Kalan mürettebat yiyecek, su, erzak ve insanlık dışı yaşam koşullarının olmadığını bildirdi. Bu mürettebatın alacak 11 aylık maaşı olduğu öğrenildi.'' ifadeleri geçiyor.

Kimlikleri ve gemiadamı belgeleri denizcilik acentesi tarafından alındı!

Gemidek yakıt seviyesinin, jeneratörü günde sadece iki saat çalıştırılabilecek kadar düşük olduğu, mürettebatın kimliği ve gemiadamı belgelerinin denizcilik acentesi tarafından alındığı ve iade edilmediği bildirildi. Bu eylem, mürettebatı kimliklerini kanıtlamaktan mahrum ettiği gibi gemiden inerek ülkelerine geri gönderilmesini de engelliyor.

Hint mürettebat Hindistan Büyükelçiliği ile temas halindeyken, Kaptan'ın ilgili Devlet yetkililerine bireysel mürettebat şikayetlerinin yanı sıra tüm mürettebatın elçiliklerine yazdığı bildirildi.

Temel erzakların eksikliği, mürettebata ücret ödenmemiş olması ve bu kadar uzun bir süre boyunca terk edilmiş olmaları gerçeği, en başta temel insan ve işçi haklarına sahip bireyler olan denizcilere yapılan kötü muameleye ve istismara bir kez daha ışık tutuyor.

Editör: TE Bilişim