Uluslararası Taşımacılık İşçileri Federasyonu'na göre,1977 inşa Haj Abdullah isimli bir yük gemisinde görev yapan mürettebat, gemide terk edildi. Somali korsanlığı riski içeren bir konumda sahipsiz kalan geminin aynı zamanda su aldığı bildirildi.

ITF'e göre, Somali açıklarındaki 1977 inşa Haj Abdullah'ta on bir denizci mahsur kaldı ve gemi demir atabilecek durumda değil. Geminin sintine pompaları sayesinde yüzer durumunu koruduğu belirtiliyor.

Geminin limana girmesine izin verilmedi!

44 yaşındaki yük gemisinin Dubai'den Tanzanya'ya yük taşırken su hattının altında çatlaklar oluştuğu bildirildi. 31 Ağustos'ta geminin Mogadişu'ye teftiş ve malzeme için uğrak yaptığı anlaşıldı. Ancak liman yetkilileri, geminin limana girmesine izin vermedi ve kıyı açıklarında demirli kalmasında ısrar etti. ITF'in bildirdiğine göre, mürettebat, eldeki kaynaklarla onarılamayacak bir gemide mahsur kaldı.

Gece gündüz su pompalıyorlar!

ITF'in Arap ve İran Ağı Koordinatörü Mohamed Arrachedi, "Denizciler gemiyi yüzer tutmak için gece gündüz su pompalıyorlar. “Yiyecek ve su bir iki gün içinde tükenecek. Ayrıca Somali açıkları hâlâ korsanlık açısından yüksek risk taşıyor. Mürettebat son derece tehlikeli bir durumda.” ifadelerini kullandı.

6 aydır maaşlarını alamıyorlar!

Diğer yandan ITF, 11 mürettebatın da yaklaşık 4-6 aydır maaşlarını alamadığını ve geminin Lübnanlı sahiplerinin soruşturmalara yanıt vermediğini bildirdi. Ayrıca geminin bayrak devleti Sierra Leone, liman devleti denetim kalitesi açısından dünyadaki en düşük performans gösteren siciller arasında yer alıyor.

''Geminin ne kadar su üstünde kalacağını bilmemizin bir yolu yok!''

Mürettebattan bir kişi ITF'e, "Burada sıkışıp kaldığımız için korkuyoruz. Şu anda pompalar başa çıkıyor, ancak geminin ne kadar su üstünde kalacağını bilmemizin bir yolu yok. Bu çok korkutucu bir durum.” dedi.

Editör: TE Bilişim