Denizci Öğrenciler Derneği, Yıldız Teknik Üniversitesi Davutpaşa Kampüsünde 25. Ulusal Denizci Öğrenciler Zirvesi’ni 2000’i aşkın denizci öğrenciyle birlikte gerçekleştirdi.

resize_WhatsApp Image 2023-12-10 at 07.57.11-1

2000’den fazla denizci öğrenci ve protokolün katılımıyla zirve, Yıldız Teknik Üniversitesi Fuat Sezgin Kongre Salonu’nda gerçekleştirildi. 

25. Dönem Denizci Öğrenciler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Açelya KARA’nın konuşması ile başlayan Açılış Paneli, geçmiş dönem başkanları ve Piri Reis Üniversitesi Rektörü Prof. Nafiz ARICA ile gerçekleştirildi. 

resize_WhatsApp Image 2023-12-10 at 07.55.19

Sözlerine on beş yıl aradan sonra Denizci Öğrenciler Derneği’nin üçüncü kadın başkanı olmanın verdiği mutluluğu paylaşarak başlayan KARA, erkek egemen olan denizcilik sektöründe kadınların rolünü ve önemi vurguladıktan sonra Denizci Öğrenciler Derneği’nin aslında bir dernekten daha öte ‘Dostlar Meclisi’ olduğunu ve samimiyet üzerine kurulu olduğunu aktararak konuşmasını sonlandırdı. 

Açelya KARA’dan sonra sahneye davet edilen 19. ve 20. Dönem Denizci Öğrenciler Derneği Başkanlığı’nı yürüten Fuat VAR ise dernekteki ilk zamanlarını anlatarak ‘’Nereden, nereye.’’ dedi ve bu ailenin katlanarak büyümeye devam etmesi temennisini iletti. 25. Dönem Denizci Öğrenciler Derneği’nin ilk zirvesinin Türk denizcilere ve burada bulunan katılımcılara faydalı olabilmesini diledikten sonra ise konuşmasını sonlandırdı. 

resize_WhatsApp Image 2023-12-10 at 07.54.14

Prof. Nafiz ARICA, Denizci Öğrenciler Derneği’ni sevgi ve saygıyla selamladığını belirterek başladığı konuşmasına, kendisinin ilk zirvesi olduğunu söyledikten sonra gösterilen birlik ve beraberlikten gurur duyduğunu söyleyerek sürdürdü. ‘’Deniz farklı bir şey ve hepimizi değiştiriyor. Denizcilik her sektörden daha farklı; bakış, vizyon oturuş… Ayrıcalıklı olduğunu biliniz ve birlik beraberliğinizi büyüterek ilerleyiniz.’’ diyerek değerli öğütleriyle sözlerini noktaladı. 

resize_WhatsApp Image 2023-12-10 at 07.54.39

18. Dönem Denizci Öğrenciler Derneği Başkanı Can SERBEST ise katılımcı sayısı sebebiyle artık bu etkinliğin bir zirveden çok kongreye dönüştüğünü söyledikten sonra bu mirasa sahip çıktıklarını, tüm Denizci Öğrenciler Derneği Ailesi’nden de aynı hassasiyeti göstermelerini söyleyerek sözlerini sonlandırdı. 

16. Dönem Denizci Öğrenciler Derneği Başkanı Faruk SARI, saygıyı ve heyecanı koruduklarını; tüm katılımcılardan da aynı hassasiyeti beklediklerini belirttikten sonra iyi dileklerini iletti. 

17. Dönem Denizci Öğrenciler Derneği Başkanı Caner BAHADIROĞLU, kendi başkanlık dönemindeki toplantı sayılarının çok üstünde katılımlar gördüğünü ve Dostlar Meclisi’nin giderek büyüdüğünü söyledi, bu büyümeyi ise şu ifadeyle açıkladı: ‘’Başkanlarımız emanetimizi iyi yerlere taşıdılar.’’ 

6. Dönem Denizci Öğrenciler Derneği Başkanı Salih BOSTANCI ise 2000 kişiye ulaşmanın mutluluğunu yaşadığını belirterek başladığı sözlerine, ‘’Bu bir bayrak yarışı. Denizciliğin milli takımı burada. Bizler bir gün bu ülkeyi yöneteceğiz ve nasıl yöneteceğimizi de göstereceğiz. Denize hakim olan, cihana hakim olur.’’ Diyerek nokta koydu. 

Türkiye Denizci Öğrenciler Birliği Kurucu Başkanı Hakan Karaca konuşmasına, denizciliğin dünyasını şekillendirecek olan gençlerle olmak çok heyecan verici olduğunu söyleyerek başladı. Türkiye’nin denizcilik misyonunu geliştirmeye katkıda bulunmak için ellerinden geleni yaptıklarını belirten KARACA, sektörün geleceğini şekillendirecek olanın denizci öğrenciler olduğunu ve bu önemli mirası taşıyacak olan kilit aktörün ise kendilerinin olduğunu söyledi ve son sözlerini ekleyerek paneli sonlandırdı: ‘’Değişime yön verecek olan geleceğin liderleri olacaksınız. Bir çift Mavi gözün izinden, Bandırma Vapuru’nun izinden Türk Denizciliğini zirveye çıkaracak olsan sizlersiniz sözleriyle konuşmasını bitirdi.’’ 

EĞİTİMİN PRUVASI, DENİZCİ ÖĞRENCİLER İLE BULUŞTU! 

Türk Denizcilik Eğitiminin Pruvası Paneli, denizcilik eğitimi ve Türkiye'nin denizcilik alanındaki sorunları üzerine önemli bir konuya değindi. Moderatör Teoman Mustafa AKYOL’un yönettiği panelde, hala sektörde olan Kpt. Cihat Yavuz GÜLER ve Prf. Dr. Nafiz ARICA görüşleriyle eğitimdeki eksiklikleri belirterek çözüm önerilerini sundular. 

Okulda öğrenciler çelik ve fiber tekne üretiyor Okulda öğrenciler çelik ve fiber tekne üretiyor

Nafiz ARICA, samimi bir ortamın oluşturulmasının önemine vurgu yaparak, bu atmosferin devam etmesini diledi. Özellikle Türkiye’de bulunan denizcilik eğitiminin, akademisyenlerin denizci olmayışı ve öğrencilerin staj olanaklarının zorluğu olduğunu belirtti. 

Uluslararası Denizcilik Üniversiteler Birliği Yönetim Kurulu Üyesi olarak konuşan Nafiz ARICA, Türkiye'deki denizcilik eğitiminin halihazırda iyi bir seviyede olduğunu ifade ederek, daha da ileriye götürmek için denizci akademisyenlerin önemine değindi. Akademisyenlerin sürekli kendilerini güncel tutmaları gerektiğini vurgulayan ARICA, üniversitelerin sadece bir araç olduğunu ve bilgiye erişimde dünya çapında eğitim veren üniversitelerle aynı seviyede olunabileceğini belirtti. 

Panelistlerden Kpt. Cihat Yavuz GÜLER, denizcilik eğitimine dair çarpıcı noktalara değindi. Denizci akademisyenlerde eğitimin temelden olması gerektiğini ve bu alana yönelmek isteyen 

öğrencilerin gerekli mental ve fiziksel yeterliliklere sahip olmaları gerektiğini vurguladı. Ayrıca, akademisyenlerin bilgi güncellemesi için sahada pratik deneyim kazanmalarının önemine dikkat çekti. 

Moderatör Teoman Mustafa AKYOL'un, "Fazla denizcilik okulları ileriye mi geriye mi götürür?" sorusu üzerine ARICA, 2050'de doksan bin zabit ihtiyacı öngörüsüne atıfta bulunarak, ülkedeki denizcilik okullarının çoğalmasının aynı zamanda ülke için bir döviz kaynağı oluşturabileceğini dile getirdi. 

Bu önemli seminer, denizcilik eğitimi ve sektörün geleceği üzerine yapılan fikir alışverişleriyle sektördeki önemli aktörlerin görüşlerini bir araya getirdi. Konuşmalar, sektördeki eğitim standartlarının yükseltilmesi ve denizcilik eğitiminin kalitesinin artırılması adına değerli ipuçları sunmuş oldu. 

Araştırmacı Belgesel Yönetmeni Sibel Göloğlu, ‘’DENİZDEN GELEN’’ adlı paneliyle Ulusal Denizci Öğrenciler Derneği Zirvesi’ndeydi 

Araştırmacı Belgesel Yönetmeni Sibel Göloğlu, sözlerine aramızda olmaktan mutluluk duyduğunu söyleyerek başladı. Radyo Televizyon Yayıncılığı okuduğunu ve su altı belgesellerinde uzmanlaştığından bahsederek sözlerine devam etti. Kariyeri TRT’de başlayan GÖLOĞLU, ardından İz TV Belgesel Kanalı’nda yönetmenliğini yaptığı ‘’Sudaki İzler’’ adlı belgeseline 2006 yılında yayına başladı. 

Bu belgesel serisi kapsamında yurt dışında dalışlar yaptığından ve canlılarla ilgili film hazırladığından bahsetti. Çanakkale Savaşının deniz cephesi ve atıklar hakkında araştırmalar yapan GÖLOĞLU, Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk adımlarının Çanakkale Savaşıyla atıldığını ve eğer kazanılmasaydı tarihi sürecimizin böyle gelişmeyeceğinden söz etti ve ardından Çanakkale’de çok dalışlar yaptığını savaşın deniz cephesini araştırdıklarını, savaş gemisi batıklarının 1. Dünya Savaşı’ndan kalan dünyadaki en iyi su üssü ve su altı parkının Çanakkale’de olduğunu dile getirdi. ‘’Derinlerden Yansımalar’’ kitabı ve belgeselinden bahsettikten sonra görkemli 18 Mart Çanakkale Deniz Savaşının mirası olan batıkları inceleyen ‘MV Beluga’ gemisinin Çanakkale sularını keşfe çıkmasını anlatan kısa filmi dinleyicilerle paylaştı. 

Ardından geçtiğimiz yıllarda yaşadığımız Marmara Denizi’ni esir alan müsilaj felaketinden bahsettikten sonra bu sorunun sebebinin tamamen biz insanlar olduğunu belirtti. Denizle 

barışmak zorunda olduğumuzu, aksi halde sonuçlarının bizim felaketimiz olabileceğini ve insanların denizden sadece faydalanmaması gerektiğini, onu korumaları gerektiğini vurguladı. İki yıl önce hazırladığı ‘’Bir Umut Marmara’’ adlı müsilaj konulu belgeselini dinleyicilere sundu. 

Denizcilik şirketlerinden ise deniz yaşamının korunması için destek rica ettikten sonra konuşmasını noktaladı. 

DENİZCİLİKTE ÇEYREK ASIR: DÖDER 

25. Dönem Yönetim Kurulu Başkanı Açelya KARA, derneğin 1999 tarihinde denizci öğrencilerin yaşadığı sorunlara çözüm üretmek amacıyla kurulduğunu belirterek, zaman içinde dernekleşme sürecine girdiğini ifade ederek panelin açılışını yaptı. 

Dernek bünyesinde gerçekleştirilen çeşitli etkinliklerin denizcilik öğrencilerine farklı konularda bilgi edinme, organizasyon becerilerini geliştirme ve iletişim becerilerini güçlendirme imkanı sağladığını vurgulayan Başkan KARA, "Sağınıza ve solunuza iyi bakın, onlar sizlerin en yakın arkadaşınız olacak." sözleriyle konuşmasını tamamladı. 

Yönetim Kurulu Üyelerinin kendilerini tanıtmalarının ardından Başkan KARA, dernek bünyesinde bulunan 5 komisyonu duyurdu ve bu komisyonların amacının öğrencileri bir araya getirmek, iletişim becerilerini ve bakış açılarını geliştirmek, sosyal sorumluluklarını artırmak ve ülkemize denizciliğine yakışır bireyler yetiştirmek olduğunu belirttikten sonra sözü komisyon başkanlarına devretti. 

Hem denizci öğrenciler hem de protokol tarafından oldukça beğeni toplayan bu büyük organizasyon, DÖDER’in gücünü bir kez daha herkese göstermesini sağladı.

resize_WhatsApp Image 2023-12-10 at 07.57.11-1resize_WhatsApp Image 2023-12-10 at 07.55.59resize_WhatsApp Image 2023-12-10 at 07.55.43resize_WhatsApp Image 2023-12-10 at 07.55.29resize_WhatsApp Image 2023-12-10 at 07.55.19resize_WhatsApp Image 2023-12-10 at 07.54.39resize_WhatsApp Image 2023-12-10 at 07.54.31resize_WhatsApp Image 2023-12-10 at 07.54.26resize_WhatsApp Image 2023-12-10 at 07.54.07resize_WhatsApp Image 2023-12-10 at 07.53.54resize_WhatsApp Image 2023-12-10 at 07.53.28resize_WhatsApp Image 2023-12-10 at 07.53.11resize_WhatsApp Image 2023-12-10 at 07.53.05resize_WhatsApp Image 2023-12-10 at 07.52.49

Editör: Nermin İstikbal