Rusların yeni gözdesi Adriyatik sahilleri

Ruslar, Akdeniz'den sonra Adriyatik sahillerini keşfetti, bölgede yoğun emlak alımı yapıyorlar.

Ruslar, Akdeniz’den sonra Adriyatik sahillerini istilâ etmeye başladı. Antalya’dan sonra Ruslar'ın en gözde tatil yerlerinden biri Adriyatik kıyısında yer alan Karadağ’ın Budva şehri oldu. Rus dolar milyarderleri Adriyatik denizinde sahili olan 600 bin nüfuslu Karadağ’da tam 13 milyar dolarlık turizm ve altyapı yatırımı yapıyor.

Karadağ’ın sahil kasabası Budva, Rusların son 2 yıldır yoğun olarak mülk aldıkları en popüler yerlerden biri oldu. Budva’da mülk alan Rus milyarderler listesinin başında Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev,  Moskova Belediye Başkanı Yuriy Lujkov, Rus emlak devi Mirax Grubunun patronu Sergey Polonski, Yukos’un eski Müdürü Viktor İvanenko, Rusya’nın alüminyum kralı Oleg Deripaska ve Mirax Grubunun ortağı Venislav Libman gibi isimler yer alıyor.

Budva’ya ilk yatırım yapanlardan Ruslardan, Forbes’in en zengin kişiler listesinde 1.2 milyar dolar serveti ile 962. sırada bulunan 35 yaşındaki Sergey Polonski. Polonski, Karadağ’da 94 bin metrekarelik arazi satın alarak 30 katlı otel ve lüks villa inşa ediyor. Budva Belediyesi verilerine göre, Polonski  geçen yıl sadece inşaat ve altyapı vergisi olarak 100 milyon avro ödedi.  Moskova Belediye Başkanı Yuriy Lujkov da Budva’da mülk alan zengin Ruslar arasında. Lujkov, Budva’da satın aldığı 30 bin metrekarelik arazi için 4 milyon avro ödediği söyleniyor. 

Mateja Kezman’ın arazisini satın aldı 

Budva’da gayrimenkul alanına yatırım yapan Ruslar listesinde şimdiki Rus Başkanı Dmitri Medvedev de yer alıyor. Medvedev, Fenerbahçe’nin eski futbolcusu Mateja Kezman’ın Herceg Novi  kasabasında sahip olduğu 2 bin 500 metrekarelik araziyi 2.5 milyon avroya satın aldı. Medvedev, dışında SSCB döneminde KGB’nin şefi olan ve batık petrol şirketi Yukos’un eski Genel Müdürü Viktor İvanenko da, Budva’nın en lüks üç otel’in sahibi olan Montenegro Stars şirketini satın aldı. 

Rus alüminyum kralı ve Forbes listesinde en zengin Rus olarak yer alan Oleg Deripaska, Karadağ’da 2 milyon metrekarelik alana Dubai tarzı lüks otel kompleksi yatırımı yapmak için arazi satın aldı. Budva belediyesine göre Deripaska, yat limanı ve golf sahalarının da yer alacağı turizm kompleksi inşaatına 8 milyar avro yatırım yapacak.

Rusların gayrimenkule yatıkları yoğun yatırmaları nedeniyle Karadağ, Çek Cumhuriyeti ve Estonya’dan sonra kişi başına düşen yabancı yatırım miktarı açısından üçüncü yere yerleşti

Rus yatırımları sadece ekonomik alanda değil sosyal alanda da Budva’nın görünümünü değiştirmeye başladı. Rusça, Budva sokaklarında artık sık duyulan bir dil olurken, geçen yıl ilk özel Rus okulun açılışı da yapıldı. Budva’da ayrıca Ruslara yönelik haftalık gazete de yayınlanıyor.

 

 

 

Editör: TE Bilişim