Yeni işletmeci belirleniyor  
 
Türk Silahlı Kuvvetleri Güçlendirme Vakfı'na ait 80 yat kapasiteli Levent Marina'nın yeni işletmecisi bugün belli oluyor. Bir süredir boş duran marina ve tesisler için sadece İzmir'den 50 civarında firmanın şartname aldığı belirtildi. Öte yandan, hazırlanan ihale şartnamesinde toplam 3 sayfa tutan 26 özel şartın bulunduğu bildirildi. Kapalı zarf usulüyle alınacak teklifler bugün saat 10.00'da Ankara'da vakıf binasında düzenlenecek ihale ile açıklanacak. Aylık 50 bin lira kira muhammen bedeliyle 5+2 yıllık olmak üzere 7 yıllığına kiraya verilecek olan tesislerde 16 birim yer alıyor. Bu birimler arasında sundurma, çekek yeri, atölye binası, duş, marina, eğitim binası, havuz, havuz duş-tuvalet bölümü, idare binası, trafo, bekçi odası, restoran, kafeterya ile açık alanlar yer alıyor. 10 dönüm üzerine kurulu tesisleri daha önce Toygun Otomotiv işletiyordu. Ancak vakıf yönetimi ile işletici firmalar arasında yaşanan sorunlar nedeniyle tahliye davası açılmıştı. Mahkeme kararı sonucu 13 Mart tarihinde vakıf yönetimi marinayı teslim almıştı.

İZİNLERİ YOK

Şartnamede reklam verilecek alanların vakfın tasarrufunda olduğu belirtilirken, hiçbir birimin kullanım alanının onay alınmadan değiştirilemeyeceği ifade edildi. Tesislerin işletme izni ve turizm işletme belgesinin de bulunmadığı vurgulanan şartnamede, "Sözkonusu 'işletme izni' ve 'turizm işletme belgesi'nin alınamaması halinde kiracı, vakıftan hiçbir hak ve talepte bulunamaz" denildi. Göztepe Spor Klubü A.Ş. ve tekne imalatı yapan İndeks A.Ş.'nin bugünkü ihaleye teklif vermesinin beklendiği kaydedilirken, talipliler arasında adı geçen Setur Marina ise, teklif vermeyeceğini açıkladı.

Delogh: Biz işletelim

Deniz Ticaret Odası İzmir Şube Başkanı Geza Dologh, ihalede istenen şartlarda bir teklif gelmediği takdirde, kamu yararına bir kurum olarak marinanın işletmesine talip olduklarını söyledi. Dologh, "Burası kar mantığı ile kiralanmamalı. Tüm İzmir'deki deniz spor kulüplerine fayda sağlayacak şekilde kullanılmalı. Biz burayı denizciliğin mabedi haline getiririz. Elbette marinayı bedelsiz istemiyoruz. Ancak sorun daha düşük bedelli olması değil, şartname çok ağır koşullar içeriyor. İhaleye teklif gelmediği takdirde Milli Savunma Bakanlığı ile görüşüp marinayı işletmek istiyoruz" dedi.

Öncel: Yine fiyasko olacak

Turizmcilik yapan İzmirli avukat Aydın Öncel, ihaleye çıkarılan alanın tapu kaydı olmadığını savundu. Şartname koşullarının ağır olduğunu dile getiren Öncel, "Biz 3 ortak olarak Levent Marina'nın kara tarafındaki 10 dönümlük alanı işadamı Murat Kalkavan'dan kiraladık. Dolayısıyla ihale edilen tesisin bize kiralanması gerekiyor. Burası 3 defa ihaleye çıkarıldı. 3'ünde de fiyasko oldu. Bu da fiyasko olacak. Hiçbir firma ihaleye teklif vermez" iddiasında bulundu.

Editör: TE Bilişim