Krizde yat sahipleri uygun fiyat için dümeni Türkiye'ye kırdı
Ekonomik kriz nedeniyle Türkiye'nin uygun fiyatlarının cazibesine kapılan yat sahipleri dümeni Türkiye'ye kırdı. Marinalarda doluluk oranı yüzde 100'e ulaştı.
İSTANBUL- Ekonomik kriz nedeniyle Türkiye'nin uygun fiyatlarının cazibesine kapılan yat sahipleri dümeni Türkiye'ye kırdı. Marinalarda doluluk oranı yüzde 100'e ulaştı. Yeni yatırımlar yolda.
Bağlama ve hizmet fiyatları Avrupa ve ABD'ye göre çok daha uygun olan Türkiye'deki marinalarda doluluk oranı yüzde 100'e ulaştı. Marinalara yüksek talep nedeniyle yeni yatırımlar gündemde ancak yatırımcılar bürokratik engellerden şikâyetçi. Halen 18 bin adet yat bağlama kapasitesine sahip Türkiye'de, marinalara yenileri eklenirse en az 50-60 bin yatın gelip bağlanacağı belirtiliyor.

3 marina hizmete giriyor

Deniz Turizmi Birliği Başkanı Ercan Güneştutar, marinacılık sektörünün bu yıl iyi bir performans sergilediğini belirterek, şu anda marinalardaki doluluk oranının yüzde 90'lan geçtiğini belirtti. Marinalarda yaşanan yoğunluğa değinen Güneştutar, "Bu yoğunluğun birkaç nedeni var. Bunlardan biri de ekonomik krizle birlikte Türkiye'deki marinacılık fiyatlarının daha uygun olması, yatların bir bölümünün rotasını Türkiye'ye çevirdi. Hizmet kalitesi ve bakım, Avrupa'ya göre çok iyi bir durumda. Bu nedenle tercih edilmeye başlandık. Bunun yanında yatlara getirilen teşviklerle birlikte Türkler de yat almaya başladı. Bu gelişme de marinalardaki kapasite artışında etkili oldu. Şu anda marinalann yüzde 65-70'inde yerli yatlar bulunuyor" diye konuştu. Bu yıl Türkiye'de yeni marinalann devreye gireceğini belirten Güneştutar, Teos ve Çeşme marinalannın yanında Kaş'ta da bir marinanın yıl sonunda devreye gireceğini dile getirdi. Güneştutar, "Yeni marinalar yaşanan yoğunluğu bir süreliğine rahatlatacaktır. Ancak yine birkaç yıl sonra kapasiteler yüzde 100'lere ulaşacaktır" diye konuştu.

Potansiyel 60 bin yat

Türkiye'de şu anda 35 marinanın olduğu ve 18 bin yat bağlama kapasitesinin bulunduğu bilgisini veren Güneştutar, buna karşılık yeni yatırımlar yapılsa 50-60 bin adetlik yat potansiyelinin bulunduğunu söyledi. Marinacılıkta çok büyük potansiyelin bulunduğunu anlatan Güneştutar, yatırımların önündeki en büyük engelin bürokrasi olduğunu dile getirerek, "Birtakım çalışmalar var ancak yeterli değil. Olmadık yerlerde ihaleye çıkılıyor. Trabzon yat limanı gibi. Marina lokasyonlannın belirlenmesi deniz turizmcileriyle birlikte yapılması gerekiyor. Yaptığınız marina dolmayacak ise bir anlamı yok. Ege ve Akdeniz çanağı tercih edilmeli. Aynca yap-işlet-ve devret modeliyle 25 yıllığına işletme hakkı veriliyor. Bu süre çok kısa. Biz bu sürenin 49 yıla çıkarılmasını istiyoruz" ifadesini kullandı. Port Alaçatı Marina Müdürü Yaşar Ateş de şu anda kapasitelerinin üzerinde çalıştıklarını, doluluk oranın yüzde 120 olduğu bilgisini vererek, Türkiye'nin denizciliği öğrenmeye başlamasının bu artışta etkisi olduğuna dikkat çekti.

Marina iki yılda dolar

IC İbrahim Çeçen Holding ile Camper ve Nicholsons Marinas International ortaklığı ve 13 milyon euro yatırımla kurulan Çeşme Marina'nın 10 Haziran'da hizmet vermeye başlayacağını dile getiren Marina Genel Müdürü Can Polat, bu yılı yüzde 50'lik doluluk oranı ile kapatmayı planladıklarını belirtti. Polat, 2 yıl içinde de marinayı yüzde 100 kapasite ile çalıştırır hale geleceklerini söyleyerek, "Bölgede çok marina' bulunmuyor ve talep de yüksek" diye konuştu.

10 MİLYON DOLARLIK YATIRIM YAPACAĞIZ

Çeşme Altınyunus Setur Marina Müdürü Hakan Tellioğlu, yatırım planlarının bulunduğunu, Maliye Bakanlığı'nın Önlerini açması halinde bu yatırımın gerçekleşeceğini söyleyerek, "Devlet iradesini kullanamıyor. Bu gerçekleştiği zaman kapasitemizi genişletmeyi planlıyoruz. Yaklaşık 10 milyon dolarlık bir yatırım planlıyoruz. Şu anda denizde 180, karada 60 yat kapasitesine sahibiz. Yatırımı yapmamız halinde tekne kapasitemiz 400 olacak" dedi.
Editör: TE Bilişim