Marmaris'in Orhaniye köyündeki Kızkumu Plajı'nı her yıl ziyaret eden binlerce kişi, deniz üzerinde yürüyerek efsaneye göre 3 bin yıl önce öldürüldüğüne inanılan Baybassos Kenti'nin güzel prensesini anıyor.

Marmaris'e 25 kilometre mesafede bulunan, yeşil ile mavinin kucaklaştığı ender güzelliklere sahip yerlerden birisi olan Orhaniye koyu, efsanevi Kızkumu Plajı nedeniyle tatil için Marmaris ve çevresini tercih eden yerli ve yabancı turistlerin akınına uğruyor.

Koyda deniz içinde bulunan ve kumlardan oluşan yaklaşık 600 metre uzunluğunda, 2 metre genişliğindeki yol, üzerinde yürüyen ziyaretçilerine, deniz üzerinde yürüyormuş hissi veriyor. Bir kaç metre mesafede demirli bulunan yatlar ve teknelerin yanında yürüyen turistler, bu heyecanlı anları fotoğraf makinesi yada kameralarına kaydederek ölümsüzleştiriyor.

''HER YIL BİNLERCE KİŞİ ZİYARET EDİYOR''

Orhaniye Köyü Muhtarı Arif Ulupınar, Kızkumu dolayısıyla köylerinin yurt içi ve yurt dışında tanınmaya başlandığını söyledi.

Kızkumu'nda deniz üzerinde yürüme ayrıcalığını tatmak için her yıl binlerce yerli ve yabancı turistin köylerini ziyaret ettiğini belirten Ulupınar, yurt dışı fuarlarında yapılan Marmaris tanıtımlarında Kızkumu'na da yer verildiğini kaydetti.

Bir çok kişinin tanıtım broşürlerinde gördüğü Kızkumu'nu ziyaret etmek için turlara katıldığını anlatan Ulupınar, ''Ziyaretçilerimiz Orhaniye köyüne ve Kızkumu Plajı'na hayran kalıyor. Biz de misafirlerimize en güzel şekilde hizmet vererek memnun ayrılmalarını sağlıyoruz. Kızkumu'nun ünü yaygınlaştıkça ziyaretçi sayısının da çok fazla olacağına inanıyorum. Böylesine ender bir doğal güzelliğe ve efsaneye sahip Orhaniye koyunu, turizmcilerimizin en iyi şekilde değerlendirmesi gerekir'' dedi.

Cip safarisi düzenleyen acentelerin yetkilileri ise Kızkumu Plajı'nın, turlarının vazgeçilmek uğrak noktalarından birisini oluşturduğuna işaret etti.

Her gün Marmaris'ten safari turlarına başlayan turistlerin, Hisarönü köyündeki orman yollarından geçerek Orhaniye'ye ulaştığı ve turistlerin Kızkumu Plajı'nda bir süre deniz üzerinde yürüdükten sonra Turgut köyündeki şelaleyi ziyaret ettiği öğrenildi.

ANLATILAN EFSANELER

Orhaniye köyü sakinleri, geçmiş yıllardan günümüze kadar Kızkumu ile ilgili iki efsanenin anlatıldığını söyledi.

Anlatılan ilk efsaneye göre, 3 bin yıl önce Baybassos Kenti'nin kralı, düşmanlarıyla giriştiği uzun yıllar süren savaşı kaybeder. Kenti ele geçiren düşmanlar, kral ile halkını öldürür. Krallığın güzelliğiyle meşhur prensesi, korsanlardan kaçmaya çalışır. Deniz kıyısına gelen ve yüzme bilmeyen prenses gerçekleşen mucize sonucunda eteğine doldurduğu kumları serptikçe deniz üzerinde bir yol oluşmaya başlar. Havanın karanlık olması nedeniyle yolunu kaybeden prenses, eteğindeki kumlar bitince boğularak yaşamını yitirir.

Kızkumu ile ilgili anlatılan bir başka hikaye ise, güzel prensesin imkansız aşkıyla ilgili. Kralın kızı fakir bir balıkçıya aşık olur ve babası evlenmelerine karşı çıkar. Birbirlerini çok seven iki genç, kraldan gizli sık sık buluşur. Kayıkla denizden gelen balıkçı genç, her defasında prensesin yaktığı ateşi görerek sevgilisinin bulunduğu yere gelir. Durumdan şüphelenerek askerlerine kızını takip ettiren kral, gizli buluşmalardan haberdar olur. Bir gece kızını yakalatan kral, askerlerine ateşle işaret vermesini söyler. Işığı gören balıkçı askerlere doğru gitmeye başlar. Askerlerin elinden kaçak prenses, koyun karşısına geçerek sevgilisini kurtarmak için denize atlar. Bu sırada bir mucize gerçekleşir ve prensesin adım attığı her yer kuma dönüşür. Kızın peşinden koşan askerler ise suya gömülür. Ancak okçulardan birinin fırlattığı ok, kıza saplanır. Prensesten akan kan, denizi kırmızıya boyar. Genç balıkçı ise kızı alarak sandalıyla uzaklaşır ve bir daha kimse onları görmez. O günden sonra da koy Kızkumu olarak adlandırılır.

Editör: TE Bilişim