MOL rüzgar tahrikine büyük yatırım yapacak MOL rüzgar tahrikine büyük yatırım yapacak

Damen ve CMB.TECH,  hidrojenle çalışan Çift Yakıtlı römorkörler inşa etmek için ortaklık kuruyor. Proje, şirketin ASD sınıfında bir elektrikli römorkör eklemesinin ardından geldi.

İşbirliği, Damen tarafından inşa edilen ve CMB.TECH'in çift yakıtlı hidrojen teknolojisini kullanan dört römorkörün inşasını içeriyor.

CMB.TECH CEO'su Alexander Saverys, "Bu sözleşme, hidrojenle çalışan gemi portföyümüzün geliştirilmesinde çok önemli bir adıma işaret ediyor. ASD römorkörleri, liman operasyonlarının karbonsuzlaştırılmasına başlamak için ideal varlıklardır. Hidrojen römorkörlerimiz sayesinde artık dünyadaki her liman karbon emisyonlarını azaltabilecek ve yeşil hidrojen üretimine talep yaratabilecek.” dedi.

Çift yakıtlı hidrojen ASD Tugs 2812 FF-H2, 80 tonluk çekme kuvvetine sahip olacak ve NOx ve CO2 emisyonlarını en aza indirecek şekilde tasarlanmış dört adet yüksek hızlı çift yakıtlı hidrojen motoruna sahip olacak. Gerektiğinde geleneksel yakıtla da çalışabilecekler. Sıkıştırılmış hidrojen için modüler depolama sistemlerine sahip olacaklar; her römorkör 16'ya kadar hidrojen şişesi taşıyacak ve 350 barda toplam 736 kg basınçlı hidrojen depolayacak.

Planlarda tam ayrıntılar verilmedi ancak diğer ASD römorkörleri yaklaşık 380 ton ve 90 fit (28 metre) uzunluğunda. 10'a kadar mürettebat taşıyabiliyorlar ve geleneksel yakıtla 12 knot'a kadar hızlarda çalışabiliyorlar. Sınıfın elektrikli versiyonu ise biraz daha küçük ve 10 knot hıza sahip.

Editör: Nermin İstikbal